Hoe hebben de grondstofprijzen zich ontwikkeld en hoe gaat dit zich doorzetten?

0

Grondstoffen worden in verschillende soorten aangeboden. Bekende voorbeelden zijn goud en olie, maar ook in suiker, cacao en bijvoorbeeld katoen kan geïnvesteerd worden.

Er zijn diverse redenen, die maken dat beleggen in grondstoffen interessant kan zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de grafiek van de olieprijs. De grafiek toont een grillig verloop, waarbij sterk gereageerd wordt op conflicten die zich op het wereldtoneel afspelen. Een ruzie rond Rusland en Saudi-Arabië kan grote gevolgen hebben voor de waarde van een vat met olie. Een halvering en vervolgens verdubbeling van de prijs is niet ongebruikelijk! Hoewel hier risico’s aan kleven, biedt het ook kansen.

Waar een grondstof als olie een heel grillig verloopt kent, geldt dat in veel mindere mate voor bijvoorbeeld goud en zilver. Deze grondstoffen worden als een relatief veilige haven beschouwd door veel beleggers. Wanneer is een investering in goud of zilver interessant? In dit artikel lees je meer over het verloop van de grondstofprijzen door de jaren heen.

Goud en zilver een veilige haven in een crisis

Een financiële crisis gaat vaak gepaard met onzekerheid. Dit betekent dat met name particuliere beleggers geneigd kunnen zijn om hun geld van de beurs te halen. Een extra spaarpotje is in tijden van financiële tegenslagen geen overbodige luxe. Daarbij leidt een financiële crisis doorgaans ook op de beurs tot onrust. Aandelenprijzen dalen, bedrijven blijven lagere omzetcijfers publiceren en de vraag naar aandelen neemt af.

In een dergelijke situatie kan het interessant zijn om vermogen wat vrijkomt bij de verkoop van aandelen in veilige grondstoffen te stoppen. Goud en zilver zijn hier de beste voorbeelden van.

Goud en zilver zijn relatief stabiel

Het voordeel van goud en zilver is dat deze grondstoffen relatief stabiel zijn. Dat wil zeggen dat de kans op een snelle daling of stijging klein is. Daar waar bijvoorbeeld aandelen of een vat ruwe olie in een zeer korte tijd sterk in waarde kunnen dalen. Je kunt digitaal investeren in het recht op een bepaalde hoeveelheid goud.

Het alternatief is de aankoop van fysieke goudstaven. Dit is niet zonder risico! Je moet de goudstaven op een veilige plek op kunnen bergen, om de diefstal hiervan te voorkomen. Er zijn in vrijwel iedere grote stad goudwisselkantoren te vinden, waar je deze goudstaven weer zou kunnen verkopen.

Tip: bekijk het koersverloop van goud en zilver eens uit de afgelopen jaren! Vergelijk dit verloop eens met die van een willekeurig aandeel of een vat ruwe olie.

Grondstoffen zijn schaars en daardoor populair

Niet alleen zijn sommige grondstoffen populair door de veilige haven die ze bieden of het grillige verloop van de koers. Ook zijn veel grondstoffen schaars, wat maakt dat de waarde hiervan op termijn zal stijgen. Immers, als er steeds minder aanbod is bij een gelijke of toenemende vraag kan er een hogere prijs gerekend worden voor dezelfde hoeveelheid.

Toch schuilt er een gevaar in deze redenering! Men zoekt namelijk voortdurend naar alternatieven voor schaarse grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan olie, wat vervangen wordt door biomassa. Mocht je een investering in grondstoffen overwegen, dan is het om deze reden belangrijk om te kijken naar de alternatieven waaraan men momenteel al werkt.

Cyclische bewegingen op de markt voor grondstoffen

Net als op de aandelenmarkt ken ook de markt voor grondstoffen een cyclisch verloopt. Deze hoeft logischerwijs niet gelijk te lopen aan de aandelenmarkt. Mede door het feit, dat beleggers bij een daling van de aandelenprijzen juist kiezen voor de aanschaf van grondstoffen. Terwijl de aandelen aan waarde verliezen, stijgt de prijs voor grondstoffen.

De cyclische beweging van grondstoffen maakt dat je vooraf kunt proberen te voorspellen hoe de markt zich al ontwikkelen. Zitten we momenteel in een dal, of lijkt er sprake te zijn van een piek?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar