De kracht van het Hefboomeffect in trading (leverage)

0

Het hefboomeffect in referentie tot financial markets trading is waarschijnlijk het meest besproken en meest onbegrepen concept. Toepassing van het hefboomeffect heeft een sterke aantrekkingskracht op beginnende handelaren.

Het is makkelijk verblind te raken door het potentieel om uw trading ​​account aanzienlijk te laten groeien. Bij toepassing van een hefboomeffect kan een trader met een relatief kleine inleg, posities op de financiële markt innemen die beduidend groter zijn dan dat zijn kapitaal normaliter zou toelaten. Het beschikbare hefboomeffect is afhankelijk van het gekozen instrument en de geldende broker voorwaarden.

Toepassing van een hefboom van 1:30 betekent dat de trader een trade kan plaatsen die 30x groter is dan zijn inleg. De mogelijkheid om hogere bijbehorende winsten te behalen is wat handelen met hefboomeffect zo populair maakt. Echter, er wordt vaak te makkelijk voorbij gegaan aan de keerzijde van de medaille. Bij toepassing van het hefboomeffect wordt zowel uw winstpotentieel als uw risico – met dezelfde factor- vergroot.

Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u het hefboomeffect goed begrijpt en weet hoe u dit het beste kunt toepassen. Het hefboomeffect kan uitkomst bieden als u uw handelskapitaal sneller wilt opbouwen. Het is echter imperatief dat u het hefboomeffect met beleid toepast en combineert met een goed handelsplan.

Wat is het hefboomeffect

Het hefboomeffect in haar meest basale vorm is het vermogen om met een relatief kleine inleg, welke dient als borgstelling, een bedrag te beheren dat vele malen groter is. Deze kleine garantie wordt aangeduid als de marge. Brokers die de hefboomconstructie aanbieden stellen de handelaar in staat het overige deel bij te lenen. De waarde van deze financiering is altijd relatief aan het inlegbedrag; het gekozen hefboomeffect bepaalt de factor waarmee uw inleg vergroot wordt.

Laten we ter illustratie een voorbeeld gebruiken. U anticipeert op een stijging in EURUSD, en wilt hier groots op inzetten. U besluit een long positie van $ 100.000 te plaatsen. Bij gebruik van het hefboomeffect kunt u een positie van $ 100.000 beheren zonder dat u dit bedrag in uw account heeft. Indien u een hefboomeffect van 1:100 toepast kunt u met een inleg van slechts  $ 1.000 de positie van $ 100.000 beheren.

Stel, EURUSD stijgt naar het punt waar uw positiewaarde $ 101.000 bedraagt. Dit is waar de magie van het hefboomeffect duidelijk wordt. Indien u $ 100.000 eigen kapitaal had geïnvesteerd zou deze waardeverandering zich naar een winstpercentage van 1% vertalen ($ 1.000 van $ 100.000). Echter, indien u bij gebruik van het hefboomeffect, slechts $ 1.000 van uw eigen kapitaal heeft aangewend (het bedrag dat de broker reserveert), heeft u feitelijk 100% return verdient. U heeft $ 1.000 van uw kapitaal gebruikt om $ 1.000 te verdienen.

Echter, wanneer de trade zich tegen u keert en uw positiewaarde naar $ 99.000 daalt, zou u de gehele inleg kwijt zijn. Wees u altijd bewust van de kracht van het hefboomeffect en de bijbehorende risico’s. Beoordeel een positie op zowel de mogelijkheden als de geassocieerde risico’s en zorg voor een passend risicomanagement beleid.

Tips bij het gebruik van een hefboom

Gebruik van het hefboomeffect heeft vele handelaren in staat heeft gesteld hun trading account sneller op te bouwen. Het is van belang dat u bij toepassing van het hefboomeffect de volgende 4 punten in acht neemt:

1. Risk Management

Risicomanagement is een essentieel onderdeel van elke handelsstrategie. Streef ernaar uw winsten te maximaliseren en verliezen te beperken. Doorgaans wordt aangeraden het risico per transactie te beperken tot een procentuele waarde van uw handelsbalans.

Bij gebruik van het hefboomeffect kunt u niet alleen grotere posities beheren, u kunt uw ‘leveraged’ handelsbalans ook gebruiken om meerdere posities te plaatsen. Beoordeel uw transacties niet alleen op de mogelijke winsten/verliezen van de trade zelf, maar tevens op hoe deze de risicoblootstelling van uw portfolio beïnvloed. De hefboomconstructie kan namelijk ook gebruikt worden ter bevordering van portfolio diversificatie, een belangrijke risicomanagement techniek.

2. Stop-loss

Voor de meesten van ons is het praktisch ondoenbaar transacties constant te monitoren. Het instellen van een stop loss zorgt ervoor dat uw trade automatisch wordt gesloten op een vooraf bepaald prijsniveau. Zoals we uit bovenstaand voorbeeld kunnen afleiden kunnen verliezen, bij toepassing van het hefboomeffect, met dezelfde exponentiële factor toenemen als mogelijke winsten. Met een stop loss kunt u eventuele verliezen beperken tot een bedrag wat u zich op basis van uw handelsstrategie en risicotolerantie niveau kunt veroorloven.

3. Handel met beleid

Toepassing van het hefboomeffect houdt in dat u meer kapitaal beschikbaar heeft om mee te handelen. Dit is echter geen reden om handel beslissingen lichtzinnig te nemen. Zorg voor een  goed doordachte, degelijk geteste trading strategie. Identificeer de voorwaarden voor toepassing van deze strategie en filter uw trades op potentiële winstmarges die het risico rechtvaardigen (positief reward-to-risk ratio).

4. Gebruik een gepast hefboomeffect

Verschillende brokers hanteren uiteenlopende hefboomeffecten. De verleiding is groot voor het maximaal beschikbare hefboomeffect te kiezen. Kies voor een hefboomeffect waar u comfortabel mee bent en die past bij uw financiële positie en risicotolerantie niveau. Er zijn handige tools, zoals een trading calculator, die u inzicht geven in het inlegbedrag dat u nodig heeft om een  positie met toepassing van een bepaald  hefboomeffect in te nemen.

Onthoudt, ‘Geld lenen kost geld’ en brokers brengen kosten in rekening voor het beschikbaar stellen van het hefboomeffect. Zorg dat u begrijpt hoe deze kosten worden berekend en wat de geldende handelsvoorwaarden zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.