‘Crowdfunding veiliger dan AEX’

0

De meeste mensen die investeren in crowdfunding, vinden deze manier van investeren redelijk veilig. Dat blijkt uit een online-enquête van de AFM en vijf crowdfundingplatformen.

Van de ondervraagden gaf 39% aan het risico van investeren in crowdfundingprojecten klein of zeer klein te vinden, terwijl 35% het risico gemiddeld vindt. Volgens 24% is zo’n investering een groot of zeer groot risico. Ter vergelijking: het risico van beleggen in aandelen uit de AEX is volgens 41% een groot tot zeer groot risico.

De risicobeoordeling van crowdfunding komt ongeveer overeen met die van beleggingsfondsen in Nederlandse aandelen. Het veiligst is volgens de ondervraagden het investeren in Nederlandse staatsobligaties.

Rendementszoekers

De ondervraagden investeren in een of meer projecten waarbij een financieel rendement in het vooruitzicht wordt gesteld. Aan het onderzoek deden ruim 800 mensen mee. De AFM onderscheidt vier typen: feel-good investeerders die maatschappelijk willen bijdragen, ervaren beleggende rendementszoekers, niet-beleggende rendementszoekers en grootinvesteerders.

Een groot deel van de ondervraagden blijkt veel belang te hechten aan de risicokwalificatie die het crowdfundingplatform zelf geeft. Daarom wil de AFM extra toezien op de kwaliteit van deze informatie, zo schrijft de toezichthouder in een nieuwsbrief over crowdfunding.

De AFM evalueert in het najaar de verhoging van de investeringsgrenzen en de daaraan verbonden voorschriften die per 1 april van toepassing zijn. Aan het eind van het jaar wordt opnieuw een consumentenonderzoek uitgevoerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.