Beleggersvertrouwen maakt een flinke duikeling

0

Vooral als gevolg van de oorlog in Oekraïne is het beleggersvertrouwen deze maand sterk gedaald. Volgens de ING BeleggersBarometer zijn beleggers sinds het begin van de coronacrisis niet zo negatief geweest.

Van 107 punten in februari, is de index deze maand gezakt naar 68. Driekwart van de beleggers denkt dat de oorlog in Oekraïne een grote impact zal hebben op onze economie.

Voor veel beleggers vielen de beleggingsresultaten van de afgelopen maanden tegen: 60% zag de waarde van hun beleggingsportefeuille dalen, tegenover 38% in februari. Beleggers zien de toekomst somber in. Twee derde van de beleggers verwacht dat de economische situatie in Nederland de komende tijd verslechtert en dat dit ook de eigen financiële situatie niet ten goede komt.

Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “38% van de beleggers verwacht een verslechtering van de eigen financiële situatie. Vorige maand was dat nog 21%. Naast beursontwikkelingen begin maart, zijn ook de hoge brandstofprijzen hier debet aan.”

Ook verwacht de helft dat de waarde van hun beleggingsportefeuille daalt in de komende drie maanden. De voorspelling voor de AEX-stand in juni staat nu op 669, een flink lagere voorspelling dan de 754 die vorige maand voorspeld was voor mei. Homan: “Het zal veel mensen wellicht verbazen dat de meeste aandelenbeurzen alweer hoger staan dan voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak.”

Stijgen van de hypotheekrente

Op het moment stijgt de hypotheekrente weer. De helft van de beleggers ziet dit als iets positiefs. De stijgende hypotheekrente zal volgens hen uiteindelijk leiden tot een prijsdaling op de huizenmarkt, wat goed is voor de economie.

Een kwart van de beleggers denkt daarentegen dat de huizenmarkt door de stijgende rente tot stilstand komt en dat dat een negatief effect heeft op de economie. 21% denkt dat de hoogte van de hypotheekrente de economie niet voelbaar zal beïnvloeden.

Het overgrote deel van de beleggers verwacht dat de hypotheekrente verder zal stijgen dit jaar. De meningen zijn echter verdeeld over of dit een beperkte stijging (van maximaal 0,5%) of een forse stijging (van meer dan 0,5%) zal zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.