‘Belegger investeert onbewust in kap regenwoud’

0

ABN Amro, ING en Rabobank bieden samen 158 fondsen aan met aandelen in palmoliebedrijven. Volgens Milieudefensie steken particuliere beleggers zo onbewust en ongewild geld in de kap van het regenwoud.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Somo in opdracht van Milieudefensie. Het tv-programma Kassa maakte zaterdagavond de resultaten bekend.

ABN Amro biedt 56 fondsen aan met palmoliebedrijven, Rabobank 61, en ING is koploper met 85 fondsen. In die fondsen zitten tientallen palmoliebedrijven. Een aantal fondsen kreeg volgens Milieudefensie zelfs het stempel ‘duurzaam’. “In die fondsen zitten bedrijven die bij lange na niet aan het eigen duurzaamheidsbeleid van de banken voldoen.”

Milieudefensie is geschrokken van de resultaten. Rolf Schipper, campagneleider Bossen: “De duurzaamheidspraatjes van de grote banken blijken in de praktijk geen stuiver waard. Winst blijkt het enige criterium. Het is ronduit schandalig dat ING, ABN Amro en Rabobank de meest foute palmoliebedrijven, waar ze zelf niet eens hun geld aan durven uitlenen, als aantrekkelijk aandelenpakket voorschotelen aan nietsvermoedende Nederlanders. Deze klanten zijn hierdoor, zonder dat ze het weten, medeplichtig aan landroof en de verwoesting van het laatste regenwoud.”

Claims aan banden

Milieudefensie wil dat de overheid de duurzame claims en foute investeringen aan banden legt. Schipper: “Met bindende regelgeving kan de regering, samen met de EU, zorgen dat banken verplicht openheid geven over de duurzaamheid van leningen en beleggingen. Uiteindelijk moet in de wet geregeld worden dat ons geld alleen terecht mag komen bij bedrijven en projecten die bijdragen aan een betere wereld voor mens, dier en milieu.”

Aegon Nederland besloot eerder deze maand al haar geld uit de palmolie-industrie terug te trekken. Milieudefensie roept de banken op dit voorbeeld te volgen en alle banden met de palmoliesector te verbreken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.