Belegger heeft weinig zin in betaald advies

0

Vermogende beleggers die veel aandacht van hun bankadviseur krijgen, zijn kritischer op de kwaliteit van het advies dat ze krijgen en zullen niet aarzelen te stappen nu de kosten van beleggingsadvies hoger worden.

Bij beleggers met een vermogen onder de 250.000 euro stelt zich maar een derde op dat standpunt. Bijna de helft van die beleggersgroep denkt dat er voor hen weinig zal veranderen omdat wat aan de ene kant afzonderlijk in rekening wordt gebracht, aan de andere kant terugkomt uit de lagere kosten van beleggingsfondsen.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van asset manager Schroders uitgevoerd door TNS Nipo onder relatief vermogende Nederlandse beleggers. De wijziging in de vergoedingsstructuur zal per 1 januari 2014 ingaan. De kosten van advies zullen per ingang van die datum niet langer versleuteld zijn in de beheervergoeding van beleggingsfondsen.

Een andere opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat onder de groep beleggers die zich op dit moment laat adviseren, een grote bereidheid bestaat om te betalen voor dat advies mits het van goede kwaliteit is. Slechts 1 op de 7 beleggers (15%) zegt absoluut niet te willen betalen voor advies en op zoek te gaan naar alternatieven.

Overigens maakt maar een klein deel van de Nederlandse beleggers gebruik van beleggingsadvies van zijn bank. Slechts 35% van de ondervraagde beleggers laat zich op dit moment adviseren door een professional. Dit is een grote teruggang in vergelijking met vorig jaar toen nog meer dan de helft van de beleggers gebruik maakte van advies. Deze ontwikkeling lijkt onderdeel te zijn van een ‘doe-het-zelf-trend’ bij beleggers, die van mening zijn dat zij over voldoende beleggingskennis beschikken om het zelf te kunnen doen.

De bank blijkt overigens de favoriete plek te zijn waar de Nederlandse belegger die zich wel laat adviseren, zijn advies betrekt. Bijna drie op de vier beleggers gaat naar zijn bank, terwijl 14% een zelfstandig vermogensbeheerder raadpleegt, 8% een zelfstandig beleggingsadviseur en 11% een andere professional (zoals accountant of tussenpersoon). De grootste groep beleggers heeft op jaarbasis een tot twee keer contact met zijn adviseur, terwijl het gemiddelde aantal contactmomenten ligt op iets meer dan 3 keer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.