‘AEX in januari op 502’

0

Volgens de ING BeleggersBarometer verwacht 66% van de beleggers dat de Nederlandse economie de komende drie maanden blijft groeien.

Bob Homan, directeur ING Investment Office: “Er wordt de laatste tijd veel gewaarschuwd voor over-optimisme bij beleggers, daarvan is volgens de uitkomsten van dit onderzoek nog geen sprake.”

Toch is de huidige rust op de beurs voor sommige beleggers een raadsel. Waar een deel van hen verwacht dat het nog even rustig blijft (22%), verwachten anderen juist een beweging in de komende drie maanden (22%).

De AEX is in de afgelopen maanden gestegen, maar beleggers zijn voorzichtig in hun voorspelling van de beurs. Wel zijn ze volgens de Barometer positiever dan vorige maand en verwachten ze nu dat de AEX in januari op 503 zal staan. Deze voorzichtigheid uit zich ook in het risico dat beleggers op de beurs nemen. De meesten vinden het nog steeds de beste tijd om in minder risicovolle sectoren te beleggen (45%).

Vertrouwen Alibaba loopt terug

In vorige metingen gaven beleggers aan het meeste rendement te verwachten van internetbedrijf Alibaba. In de laatste meting loopt het vertrouwen in dit aandeel licht terug en zijn de verwachtingen vergelijkbaar met het aandeel ASML.

Beleggers zijn in deze Barometer minder duidelijk over welke aandelen het meeste rendement gaan opleveren dan in andere maanden. Homan: “Dat kan te maken hebben met de flinke koersstijging die de favorieten de afgelopen maanden reeds achter de rug hebben.”

Niet gek te maken

De meeste beleggers (25%) verwachten hun belegde geld vier tot acht jaar niet aan te raken. Een vergelijkbare groep beleggers (19%) heeft een beleggingshorizon van acht tot twaalf jaar. Ze laten zich duidelijk niet gek maken door de huidige rust op de beurs. Slechts 6% geeft aan hier onrustig van te worden. Een verdere economische groei is voor de meeste beleggers de meest voor de hand liggende reden voor een stijging van de AEX. Geopolitieke spanningen zouden volgens sommigen juist een daling van de beurs kunnen veroorzaken.

Toekomstige verschuivingen op de beurs zijn voor de meeste beleggers geen reden om in actie te komen. Twee derde geeft aan niks te doen als de beurs plotseling binnen een paar dagen met 10% zou stijgen of dalen. Bij een stijging van de beurs zou een kwart van de beleggers besluiten (een deel van) de beleggingen te verkopen. 22% van de beleggers zou er bij een daling voor kiezen om extra aandelen te kopen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.