Achmea stopt met kolen en teerzand

0

Achmea belegt niet meer in bedrijven die meer dan 30% van hun omzet halen uit kolen of uit de winning van olie uit teerzanden. Beleggen in deze bedrijven past niet langer bij de financieel dienstverlener.

De strategie van Achmea is volgens eigen zeggen gericht op het bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Achmea ziet de schade en overlast door klimaatverandering toenemen. Binnen haar eigen beleggingsportefeuille sluit de financial daarom de meest vervuilende kolenbedrijven uit. “Deze industrie is verantwoordelijk voor een zeer groot deel van de wereldwijde uitstoot van broeikasgas.”

Naast het actief uitsluiten van beleggingen in kolenbedrijven en teerzandverwerkers, gaat Achmea ook door met het uitoefenen van invloed door haar intensieve ‘engagement’ traject. Daarbij worden vervuilende bedrijven actief aangespoord om te komen tot een groenere bedrijfsvoering.

Bestuursvoorzitter Willem van Duin: “Wij willen uiteindelijk alleen blijven beleggen in ondernemingen die een beleid hebben dat gericht is op verduurzaming én in bedrijven die actief bijdragen aan de energietransitie. Wij zijn daarover in gesprek, bijvoorbeeld met de resterende mijnbouw- en nutsbedrijven waarin wij beleggen. We rekenen erop dat deze bedrijven aan kunnen tonen dat zij beleid hebben om in een vastgesteld tijdpad over te gaan naar duurzamere alternatieven.”

Achmea Investment Management belegt premiegelden en vermogens van klanten, waaronder pensioenfondsen, en is naar omvang -met meer dan 130 miljard euro onder beheer- de derde institutionele vermogensbeheerder van Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.