Aandeelhouders SNS Reaal mogen schadeclaims indienen

0

De Raad van State heeft de onteigening van SNS Reaal voor een belangrijk deel teruggedraaid. De aandeelhouders kunnen hun schadeclaims blijven indienen. Minister Dijsselbloem had niet alleen de aandelen zelf maar ook de schadeclaims van de aandeelhouders onteigend. De Raad van State floot hem terug.

De uitspraak van de Raad van State is een belangrijke tegenvaller voor minister Dijsselbloem omdat de minister nog enkele miljarden euro’s extra kwijt zal raken  wanneer alle aandeelhouders hun claims tegen de vennootschap indienen en winnen. Dat meldt de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (Sobi) van Pieter Lakeman.

De Raad van State heeft niet bepaald dat onteigening van de schadeclaims in strijd met de wet was maar vastgesteld dat deze in strijd was met de keuze van de minister om concurrente schuldeisers niet te onteigenen. Met andere woorden, minister Dijsselbloem is door de Raad van State op de vingers getikt. Schadeclaims tegen de vennootschap zijn namelijk ook concurrente schulden.

Wanneer de onteigening van de schadeclaims tegen SNS Reaal in stand zou zijn gebleven hadden de aandeelhouders wel schadeclaims tegen de bestuurders, toezichthouders en accountants van SNS Reaal kunnen indienen. Dit kan ook nu nog, maar schadeclaims tegen de vennootschap zelf zijn juridisch sterker.

Aandeelhouders hebben principe de volgende keuzemogelijkheden:

* Naar de Ondernemingskamer stappen om wanbeleid te laten vaststellen en vervolgens naar de gewone rechter stappen om een schadeclaim tegen de vennootschap, bestuurders en toezichthouders in te dienen.
* Naar de Ondernemingskamer stappen om te laten vaststellen hoe groot de schade door de onteigening van de aandelen is geweest. Volgens minister Dijsselbloem is die schade nul maar in werkelijkheid is die schade hoger.
* Naar de gewone rechter stappen om de schade door wanbeleid te verhalen op de vennootschap en/of voormalige besturen en toezichthouders.
* Naar de gewone rechter stappen om de schade door misleidende informatie te verhalen op de vennootschap en/of de voormalige bestuurders en/of accountants, al dan niet na het indienen van een tuchtklacht tegen de accountants.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.