2014 wordt beleggersjaar

0

Volgend jaar wordt een prima jaar voor beleggers in wereldaandelen. Aegon verwacht hierin een sprong van 14,5%. De jaren erna zal de groei weer afvlakken tot een gemiddelde van 5,6%.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Aegon naar de verwachte economische groei en de beleggingsvooruitzichten voor de komende vier jaar.

“We zijn definitief uit de recessie”, aldus Aegon Asset Management. “Maar de groei blijft wel laag, afgezien van de positieve uitschieter van 2014.” Overheden bouwen hun schulden af, banken herstellen zich en ook de kredietverlening aan bedrijven komt weer langzaam op gang. “De rem is wat van de economie af en dat zorgt voor een opleving. Er is wel een flinke máár: de economie is structureel veranderd. Zo is de bevolkingsgroei aan het afnemen terwijl dat een belangrijke factor is voor de groei van de economie.”

Aegon verwacht dat de groeiende wereldhandel de aanzet geeft voor economische groei. Europa is gestart met onderhandelingen over handelsakkoorden met de Verenigde Staten en China. Die zullen een sterk positief effect hebben op de handel en dat is positief voor economische groei. “Dat zal niet alleen goederenhandel zijn, de nadruk komt steeds meer te liggen op handel in diensten en intellectueel eigendom.”

Een voorbeeld hiervan is volgens Aegon het 3D-printing. “Dat gebeurt nog op bescheiden schaal, maar kan best eens revolutionair worden. Je hebt alleen een printer en grondstoffen nodig. En als je grondstoffen recyclet hoef je die zelfs niet in te voeren. Producten kunnen daardoor sneller en goedkoper gefabriceerd worden. Bovendien zijn de mogelijkheden ongekend: er kunnen onderdelen gemaakt worden die je nu nog niet kunt maken.”

Al met al biedt het basisscenario van Aegon (met een kans van 80 procent) genoeg positieve punten voor beleggers. Naast wereldaandelen bieden ook private equity, Nederlandse hypotheken en wereldwijde grondstoffen interessante rendementen.

Veel slechter doen de obligaties van overheden en bedrijven het: de verwachte rendementen zijn zelfs te laag om de toekomstige inflatie te compenseren. Staatsobligaties hebben gefungeerd als veilige haven, waardoor de rente flink is gedaald. Aegon verwacht een stijging van de rente, waardoor de koersen van deze obligaties zullen dalen.

In de langetermijnscenario’s van Aegon Asset Management zit ook een uitgesproken positief en negatief scenario, met allebei een kans van 10 procent. Het negatieve scenario is dat de herstelpolitiek van de Japanse premier Abe mislukt, de economie van Japan (nog altijd de nummer drie in de wereld) instort en de andere Aziatische landen in haar val meesleurt. Het positieve scenario bevat een grote economische opleving in de VS en de Europese Unie en een terugkeer naar groeipercentages van lang geleden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.