AFM wil actie op rentekrediet dossiers

0

De AFM spoort kredietverstrekkers en –bemiddelaars opnieuw aan een einde te maken aan rentekredieten. Dat is een doorlopende lening waarop niet of nauwelijks wordt afgelost en veel rente wordt betaald. In het programma Kassa deed de toezichthouder eerder al eenzelfde oproep.

De AFM maakt zich zorgen over consumenten met een rentekrediet: “In het verleden zijn er regelmatig kredieten afgesloten waarbij contractueel bepaald is dat daarop alleen rente betaald hoefde te worden (zogenaamde rentekredieten). Op deze kredieten hoefde niet te worden afgelost tot het bereiken van een bepaalde leeftijd, doorgaans 58 of 60 jaar. Ook zijn er kredieten verstrekt met een maandtermijn die grotendeels uit rente bestaat, waardoor er in de praktijk nauwelijks wordt afgelost. Mensen met zo’n krediet komen daardoor in een uitzichtloze situatie terecht.”

Rug tegen de muur

De maximale jaarlijkse kredietvergoeding is 12% plus de wettelijke rente. Sinds 1 januari 2015 is de wettelijke rente 2%. De maximale kredietvergoeding is daarmee 14% per jaar. Ondanks de huidige lage rentes, worden op dit soort kredieten vaak maximale percentages in rekening gebracht. Mensen met zo’n krediet kunnen vaak niet weg bij de geldverstrekker omdat ze elders geen lening kunnen krijgen.

De AFM is dan ook van mening dat dit soort producten onwenselijk zijn, ondanks dat ze niet verboden zijn. In het programma Kassa werden voorbeelden van klanten van Interbank aangehaald, maar dat is zeker niet de enige geldverstrekker die dit soort kredieten met hoge rentepercentages in portefeuille heeft.

Financiële dienstverlener inschakelen

Voor zover bij de AFM bekend worden deze rentekredieten inmiddels niet of nauwelijks nog verstrekt. De toezichthouder spoort kredietverstrekkers en -bemiddelaars wel aan om contact op te nemen met bestaande klanten met een rentekrediet en met oplossingen te komen. Inmiddels zijn volgens de toezichthouder duizenden klanten geholpen, maar nog altijd zijn er mensen die vast zitten aan deze lening. De AFM roept hen op om de hulp van een geregistreerde financiële dienstverlener in te schakelen als dat nodig is.

Dienstverlening Stichting Geldbelangen

In het programma Kassa werd dit weekend duidelijk dat de AFM de Stichting Geldbelangen vorige week dinsdag officieel heeft opgedragen te stoppen met de hulp aan klanten met een rentekrediet. Geldbelangen is druk bezig om de rente van mensen met een doorlopend krediet bij Interbank aangepast te krijgen, met succes overigens. Maar de AFM is van mening dat spreekbuis Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen door zijn actie in kredieten aan het bemiddelen is, en daarvoor heb je een vergunning op grond van de Wet op het financieel toezicht nodig. Deze vergunning heeft Geldbelangen niet.

Goedhart vertelt in Kassa dat ze doorgaan met het bijstaan van mensen met een wurgkrediet. Het was volgens hem onvoldoende duidelijk dat hij namens de klant mocht optreden. In het vervolg zal dat veel duidelijker zijn doordat de klager een volmacht afgeeft aan St Geldbelangen. Hij verwacht nu ook geen problemen meer met de AFM. “Als het zo duidelijk is dat wij door middel van die volmacht eigenlijk dezelfde zijn als de klager, dan kan de AFM niet meer beweren dat wij als het ware ‘kredieten verkopen’.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.