WOZ-waarde melkkoe voor gemeenten

0

In 2013 daalt de WOZ-waarde van woningen voor het derde jaar op rij, terwijl de OZB-aanslag onverminderd doorstijgt. Woningen werden in drie jaar gemiddeld 10% minder waard, terwijl de OZB-aanslagen in deze periode juist met 10% zijn gestegen. Vereniging Eigen Huis pleit voor het afschaffen van de OZB, en in plaats daarvan een ingezetenenheffing in te voeren.

Uit onderzoek van VEH blijkt dat in 2013 de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 4,1% daalt, maar de OZB-aanslag gaat met gemiddeld 2,7% omhoog. Het onderzoek is gehouden onder ruim 100 gemeenten. De jaarlijkse OZB-stijging lijkt geen enkele rekening te houden met de dalende woningwaarden en de gevolgen van de crisis voor huishoudens. Volgens Vereniging Eigen Huis blijkt dat de WOZ-waarde in de praktijk niet meer is dan een tool  voor gemeenten om inkomsten te genereren. Het verschil is groot tussen de verschillende gemeenten; zo stijgt de OZB met 12,4% in Het Bildt en daalt de OZB met 6% in Blaricum.

De ergernis over de jaarlijkse stijging van de onroerendezaakbelasting neemt toe. Vereniging Eigen Huis pleit voor een ander systeem van lastenverdeling waarbij zowel huurders als huiseigenaren meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen. Dit laatste wordt ook wel een ingezetenenheffing genoemd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.