Werknemer moet pensioenkeuze krijgen

0

“Werknemers moeten meer keuzevrijheid krijgen bij pensioenen en niet langer verplicht gebonden zijn aan een pensioenfonds van de bedrijfstak waarvoor ze werken.” Dat zei algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars bij BNR Nieuwsradio. Nu pensioenen duurder worden en de uitkomsten onzekerder zijn, is het belangrijk dat werknemers en werkgevers meer invloed krijgen op een passende balans tussen zekerheid, prijs en ambitie. 

Bang dat werknemers hiervoor geen interesse hebben, is Weurding niet: “Keuzevrijheid zorgt juist voor meer betrokkenheid en bewustwording van werknemers. Daarnaast verwacht ik ook dat deze ontwikkeling het aanbod van pensioenproducten ten goede zal komen en zal zorgen voor meer innovatie op de pensioenmarkt.”

Ook vindt Weurding de solidariteit tussen jong en oud een belangrijk punt van aandacht: “Mensen leven steeds langer en jongeren dragen daardoor steeds meer bij aan de pensioenopbouw. Dat zet de solidariteit onder druk, maar maakt jongeren ook kritisch over hun bijdrage en inleg. We willen daarom dat jongeren meer betrokken raken bij de pensioendiscussie.”

Het nieuwe kabinet is voornemens te snijden in de fiscale ondersteuning van de pensioenopbouw. Jongeren kunnen een tot 25% lager pensioen opbouwen dan de huidige generatie gepensioneerden. Ook worden steeds meer onzekerheden expliciet voor pensioendeelnemers en gepensioneerden. Het Verbond van Verzekeraars dringt er bij het nieuwe kabinet op aan om de wens van keuzevrijheid op het gebied van pensioenen te onderzoeken en daar invulling aan te geven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.