Vrouwen financieel te afhankelijk

0

52% van de Nederlandse vrouwen is afhankelijk van een partner, familie of de overheid. Veel van hen hebben een te rooskeurig beeld van hun toekomst. Zij zijn zich niet of nauwelijks bewust van de financiële risico’s die zij vanwege hun inkomenssituatie lopen. Dit blijkt uit onderzoek dat Aletta E-Quality deed in opdracht van Delta Lloyd Foundation.

De vrouwen in dit onderzoek ervaren hun eigen financiële positie niet als risicovol. Enerzijds komt dit omdat zij een beperkt eigen inkomen voldoende vinden om zich financieel onafhankelijk te voelen. Vrouwen met partner en kinderen hechten het minste belang aan een eigen inkomen; hun inkomenspositie zien zij als onderdeel van een gelijkwaardige regeling, waarbij hun partner voor het (hoofd)inkomen zorgt, en zij voor de kinderen. Verder verwachten vrouwen niet dat hen iets kan overkomen dat hun positie negatief beïnvloedt (scheiding, werkloosheid, ziekte). Een deel van de vrouwen leunt bovendien voor hun financiële zaken sterk op hun partner of iemand anders in de omgeving. Zij hebben vaak het idee dat ze dit zelf niet kunnen, terwijl het in de praktijk een stuk minder ingewikkeld blijkt dan gedacht.

Drie factoren spelen een rol bij het versterken van de financiële zelfredzaamheid van niet-economisch zelfstandige vrouwen:
1. het besef van de eigen inkomenspositie en hun financiële afhankelijkheid daarin; 2. de risicoperceptie; 3. het financieel zelfvertrouwen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.