Vicieuze cirkel zwakke banken en hoge schulden doorbreken

0

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft geen moeite met een beperkte wijziging van het Europees verdrag om een beter en centraler toezicht op de Europese banken mogelijk te maken.

Dat stelde hij zaterdag in Dublin, waar hij en zijn EU-collega’s onder meer over deze zogenoemde bankenunie spraken. Vooral de Duitsers hameren op een wijziging van het verdrag, omdat de bankenunie anders in zou druisen tegen de Duitse grondwet. Het is de bedoeling dat de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden op de banken. De Duitsers eisen een duidelijke scheiding met het monetair beleid van de ECB, om de onafhankelijkheid van de ECB te garanderen. Dijsselbloem: ‘Ik ben er vrij nuchter over. Van ons had het niet gehoeven. Maar als de Duitsers zeggen dat ze anders niet verder gaan, dan is dat een reëel probleem.’

Het is de bedoeling dat de ECB medio volgend jaar de verantwoordelijkheid krijgt over de grote banken in de eurozone. De EU wil daarmee het vertrouwen van internationale beleggers in Europese financiële instellingen verhogen. Daarna moeten geleidelijk de andere stappen van de bankenunie volgen. Volgens Dijsselbloem wordt er gekeken naar mogelijkheden om het hele proces te versnellen. De ECB en de Europese Commissie in Brussel dringen daar op aan. De bankenunie moet de vicieuze cirkel tussen zwakke banken en de hoge schulden van staten doorbreken.


Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.