Veel ouderen tot schenking bereid

0

55% van de Nederlandse vermogende ouderen is bereid hun eigen (klein)kinderen of anderen financieel een handje te helpen middels een schenking of lening. 36% is bereid om binnen vijf jaar een schenking te doen.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van financieel dienstverlener Omniplan onder 572 Nederlanders ouder dan vijftig jaar met een vrij besteedbaar vermogen en/of overwaarde op de koopwoning van minstens 200.000 euro. Overigens wil meer dan een op de vier alleen schenken als duidelijk is waarvoor het geld gebruikt wordt. En één op de vier vermogende ouderen wil helemaal niks schenken omdat ze het geld zelf nodig denken te hebben.

Niet alle ondervraagden schenken even graag. Zo stelt 22% van hen liever aan (klein)kinderen en anderen geld te lenen. Mannen zijn deze mening met 26% vaker toegedaan dan vrouwen (15%).

Fiscaal vriendelijk schenken

Maar liefst 68% van de vermogende ouderen geeft aan goed op de hoogte te zijn van alle regels en vrijstellingen rondom schenken. Ook zegt 55% te weten hoe het vermogen fiscaal vriendelijk overgedragen kan worden. Maarten Boddeus, Directeur Product en Markt bij Omniplan: ”In de praktijk zien we vooral dat mensen alles dénken te weten over schenken en het maximaal benutten van fiscale vrijstellingen, maar vaak wordt onderschat hoe groot de impact van schenken kan zijn op het netto besteedbaar inkomen. Met name op het moment dat er zich onverwachte veranderingen voordoen in de privésfeer, bijvoorbeeld wanneer iemand arbeidsongeschikt raakt of op het moment dat één van de partners plots overlijdt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.