Laat ons weten wat u hiervan vindt! Een groeiende groep tussenpersonen klaagt over hypotheekverstrekkers die de vrijemarktwerking belemmeren door lang niet met alle tussenpersonen en financieel adviseurs zaken te doen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) volgt de discussie nauwlettend, maar ziet nog geen aanleiding om in te grijpen.
Door de weigering van hypotheekverstrekkers om met iedereen in zee te gaan moeten tussenpersonen regelmatig ‘nee’ verkopen aan consumenten. In de praktijk kunnen tussenpersonen namelijk alleen hypotheken en polissen adviseren of wijzigen van hypotheekverstrekkers waarmee ze een contract hebben afgesloten. De situatie is het meest nijpend als een consument te maken heeft met de afwikkeling van bijvoorbeeld woekerpolissen, stellen tussenpersonen. Zonder ‘aanstelling’ van een verstrekker kan een tussenpersoon geen zakendoen. De discussie over dit probleem is inmiddels hoog opgelaaid op fora van onder meer de AFM en websites in de branche.
Een aantal geldverstrekkers, waaronder Obvion, ligt onder vuur omdat zij barrières op zou werpen door omzeteisen te stellen. Dat laatste is sinds 1 januari uitdrukkelijk verboden, omdat toen nieuwe gedragsregels voor de branche, zoals het provisieverbod, zijn ingegaan. Obvion is niet de enige, ook ING zou samenwerkingen beëindigen vanwege te weinig omzet, zo blijkt uit klachten op fora. En ABN-dochter Florius werkt met bemiddelingsbureaus die kosten in rekening brengen bij tussenpersonen. De AFM zegt dat aanbieders onder de nieuwe regels niet verplicht zijn om zaken te doen met alle tussenpersonen op de markt. Maar kwaliteitscontrole van tussenpersonen “mag vervolgens niet leiden tot omzeteisen in de samenwerkingsovereenkomst”.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.