De periode die achter ons ligt, wordt gekenmerkt door belangrijke belastingverhogingen in Frankrijk. Voor niet-Frans ingezetenen met onroerend goed in Frankrijk zijn de veranderingen in de plus-value belasting wel de meest onaangename.
Was tot voor kort de plus-value voor niet-ingezetenen 19 procent over een in 15 jaar afgebouwde winst, nu is dit percentage verhoogd met 15,5 procent en praten we over 34,5 procent over een in 30 jaar af te bouwen winst, plus een opslag van 2 tot 6 procent over plus-value vanaf 50.000 euro. Het verschil tussen de 19 en 34,5 procent, het percentage van 15,5, wordt nu zowel aan niet-Frans ingezetenen als aan wel-Frans ingezetenen doorberekend in verband met sociale lasten. Nu plus-value een serieus item wordt, is er stijgende belangstelling voor methodes om de dans te ontspringen. Daarbij is er zo’n variëteit in praktijkgevallen dat een algemene regel niet aan te geven is, maar men kan zich bedenken:
- bij overlijden is op de overgang geen plus-value verschuldigd en het bedrag waarvoor de woning in de Franse aangifte successierecht wordt aangegeven, is het nieuwe startpunt voor een toekomstige plus-value heffing;
- plus-value is alleen over de winst van een tweede huis verschuldigd, niet op de eerste woning. Een tweede huis wordt in de ogen van de Franse fiscus niet al te gemakkelijk de hoofdwoning, maar toch;
- Frans ingezetenen gebruiken ook nog wel de methode van schenking en (ruim) daarna verkoop. Er treedt dan eenzelfde effect op als bij overlijden. Helaas hebben degenen die in Nederland wonen ook met Nederlandse schenkbelasting te maken, waardoor deze route niet altijd interessant is. Ook wanneer u in Frankrijk woont, maar Nederland minder dan tien jaar geleden hebt verlaten, is Nederlandse schenkbelasting verschuldigd bij schenking van een Franse woning, waardoor deze route minder interessant wordt.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.