Starter kan tot 32.000 euro extra hypotheek krijgen

0

De verruiming van de hypotheeklening voor starters kan hbo’ers en universitair afgestudeerden, bij een carrièreperspectief van 5 jaar,  respectievelijk 21.000 tot 32.000 euro meer hypotheek opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de  financiële consumentensite wegwijs.nl. De site heeft op basis van CBS-inkomenscijfers de hypotheekgevolgen  doorgerekend.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het gemiddelde salaris van hbo’ers toeneemt met gemiddeld 16% in vijf jaar en 45% in tien jaar tijd. Bij universitair afgestudeerden liggen deze percentages respectievelijk op 28% en 57%. Voldoende perspectief dus om een hogere hypotheek te geven. 

Dat de overheid en banken bij het doorrekenen van de carrière zullen rekenen met een salaris dat de starter na tien jaar heeft bereikt, lijkt volgens wegwijs.nl onwaarschijnlijk. Zou dit wel zo zijn, dan betekent dit dat de hbo’er  58.188 en de wo’er  95.334 euro meer mag lenen. Dat is niet erg reëel. Een vijfjaarstermijn komt meer in de buurt. Dit levert de hbo- en wo-starter respectievelijk 20.986 en 31.495 euro op. Bij twee inkomens worden de verschillen nog veel groter. Hierdoor kan de koop van de nét iets duurdere en nét iets mooiere woning wellicht gerealiseerd worden. 

Sceptici van deze maatregel zullen zeggen dat het onverantwoord is om een dergelijk hoog bedrag te lenen. Er is namelijk een gerede kans dat woningen ook in 2013 weer minder waard worden. Meer lenen vergroot dus de kans op een restschuld. Door de eerder gecommuniceerde aflossingsverplichting en de mogelijkheid om restschulden fiscaal af te trekken, vinden de betreffende ministers Dijsselbloem en Blok de maatregel verantwoord. Ook wegwijs.nl zegt zich te kunnen vinden in een gematigd hogere leensom voor starters. Al is het maar omdat dezelfde starters veel meer mogen betalen aan huur dan aan koop. De woonlasten van huurders liggen zo’n 20% tot 40% hoger.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.