Sparen bij grootbanken levert weinig op

0

Sparen bij grootbanken levert door de hoge inflatie en lage spaarrente weinig op. De inflatie is 2,9%. ABN Amro, ING en Rabobank bieden spaarrentes die 1,3% lager liggen dan de inflatie. “Tel daar de vermogensrendementsheffing van 1,2% bij op en de spaarder levert 2,5% in op de waarde van zijn spaargeld”, aldus Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Veel mensen kiezen voor een spaarrekening bij hun vaste bank, waar ze ook de betaalrekening hebben lopen. “Dat is natuurlijk heel gemakkelijk en prettig, want die bank ken je. Maar deze mensen kunnen er veel bij winnen als zij nu gaan sparen bij een andere bank”,  zegt Bulthuis. “Het verschil in rente kan bijna 1% bedragen met de kleinere banken.”

Maar ook spaarders die kiezen voor deze kleinere banken blijven inleveren op hun spaargeld. Argenta bood de hoogste spaarrente met 2,5% op een vrij opneembare spaarrekening. Maar deze spaarrente wordt verlaagd naar 2,3% Door deze verlaging bedraagt de hoogste spaarrente vanaf nu 2,4% bij WestlandUtrecht Bank. Deze spaarrente ligt 0,5% onder de inflatie, waar de grootbanken 1,3% onder de inflatie zitten.

Een positieve rente krijgen op het spaargeld is voor de spaarder bijna onmogelijk geworden. Om meer spaarrente te krijgen dan de inflatie moet de spaarder zijn geld een aantal jaar vastzetten op een deposito. Echter indien de spaarder meer spaargeld heeft dan het heffingsvrije vermogen van 21.139 euro, moet ook nog 1,2% vermogensbelasting betaald worden. Als je dit optelt bij de inflatie, dan moet de spaarder 4,1% rente op zijn spaargeld krijgen om er niet op in te leveren. Alleen het tienjarig deposito van BIGBANK biedt deze mogelijkheid, aldus Spaarrente.nl.

“Maar op dit moment is het niet verstandig om te kiezen voor een deposito met zo’n lange looptijd”, zegt Bulthuis. “De rente is extreem laag en zit bijna op het dieptepunt. De kans is groot dat de spaarrentes over een paar jaar alweer een stuk hoger liggen. Het is dan zonde om 10 jaar lang vast te zitten aan een rentepercentage dat laag is”, zegt Bulthuis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.