Sekseneutrale tarieven vanaf nu verplicht

0

Vanaf vandaag mogen verzekeraars bij nieuwe contracten geen onderscheid meer maken op basis van geslacht. De Europese Commissie heeft verzekeraars vanaf 1 maart 2011 de tijd gegeven om dezelfde verzekeringspremies en -uitkeringen te gaan hanteren voor mannelijke en vrouwelijke klanten. 

Het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaalde destijds dat een verschillende premie voor mannen en vrouwen  discriminatie is op grond van geslacht. Alle premies moeten nu sekseneutraal zijn, ook al zijn er risicoverschillen en een verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen.

Volgens consultant Towers Watson speelt het onderscheid naar geslacht een belangrijke rol bij sterfte- en overlevingskansen. “Bij het tariferen volgens de nieuwe wetgeving is het nodig de verhouding in te schatten tussen mannen en vrouwen die de verzekering kopen. Het ligt voor de hand om de verhouding tussen mannen en vrouwen af te leiden uit de gegevens van de bestaande portefeuille. Door de onzekerheid die gepaard gaat met deze aanname, is wel een extra marge nodig. De nieuwe wetgeving biedt voor verzekeraars ook nieuwe mogelijkheden die wellicht niet altijd voor de hand liggen”, aldus Towers Watson.

Verzekeraars waren destijds niet gelukkig met de uitspraak van de Europese Commissie. Verzekeringen moesten worden aangepast en premies moesten weer opnieuw bepaald worden. Verzekeraars waren vooral teleurgesteld dat de polissen niet meer bepaald konden worden op basis van het eerlijk inschatten van risico’s. Bovendien wisten verzekeraars niet of onderscheid op basis van bijvoorbeeld leeftijd, gezondheid en inkomen wel bleef toegestaan.  

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.