Pensioenopbouw in gevaar

0

De pensioenplannen uit het regeerakkoord kosten werknemers 20% van hun pensioenopbouw. Wie dat zelf moet en wil repareren betaalt daarvoor jaarlijks gemiddeld 2,5% van zijn inkomen. “Vooral jongeren zullen die hoge rekening gaan betalen. Het is geen bezuiniging, maar het naar voren halen van een belastingheffing”, zegt Marco Keim, directievoorzitter van Aegon.  Hij pleit voor een fiscale prikkel om sparen voor later te blijven stimuleren.

In de plannen van het kabinet daalt de jaarlijkse pensioenopbouw van werknemers van 2,25% naar 1,75% van het pensioengevend salaris. Jonge werknemers die aan het begin van hun pensioenopbouw staan lopen zo tot wel 23% pensioenopbouw mis. In theorie kan met het lagere opbouwpercentage over 46 jaar (van 21 tot 67 jaar) een aanvullend pensioen worden opgebouwd van ruim 80% van het gemiddeld genoten salaris. “Dat lijkt best redelijk, maar het komt neer op de helft van je laatste salaris. Daarvoor moet je wel onafgebroken 46 jaar werken. Bovendien is de kans reëel dat door inflatie je pensioen daarna minder waard wordt”, waarschuwt Keim.

Aegon erkent dat er stevige maatregelen nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar vindt de aangekondigde maatregelen op pensioengebied geen besparingen. Tegenover de pensioenpremies die nu afgetrokken kunnen worden van de belasting, staat een pensioenaanspraak waarover vanaf pensioeningang belasting verschuldigd is. Marco Keim: “Door de verlaging van de pensioenopbouw wordt in feite belastinggeld dat normaal gesproken over het pensioen verschuldigd is naar voren gehaald. Door deze verschuiving worden de lasten van deze maatregel bij toekomstige generaties neergelegd.”

Werknemers die de geslagen pensioengaten zelf willen of moeten aanvullen kost dat 2,5% van hun jaarlijkse inkomen. “Een fors bedrag, en ik vraag me af of dat besef al is doorgedrongen tot iedereen”, zegt Marco Keim. Volgens de verzekeraar moet er voldoende fiscale ruimte zijn voor werknemers om te sparen voor later. “Die fiscale prikkel is beslist nodig, zeker voor jongeren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een geblokkeerde pensioenspaarrekening met vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Door de aangekondigde lastenverzwaringen zullen mensen immers niet geneigd zijn om nu te gaan sparen voor later. We moeten voorkomen dat mensen na jaren van hard werken op een ontoereikend pensioen uitkomen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.