Pensioenleed straks niet meer te overzien

0

Uit berekeningen van Syntrus Achmea in opdracht van de Volkskrant is gebleken dat het pensioen van veel Nederlanders niet veel meer zal zijn dan zo’n 50% van het laatstverdiende loon.  Dat komt omdat Nederlandse pensioenen door een reeks hervormingen met 15 tot 35% zijn verlaagd in 15 jaar tijd. Een waardevast pensioen is verleden tijd. Het pensioenleed lijkt straks niet te overzien, aangezien veel Nederlanders nu geen idee hebben wat ze te wachten staat.

Wie nu een twintiger is, mag erop rekenen dat hij 10 jaar langer door moet werken dan zijn opa of oma en daar ook nog eens veel meer premie voor moet betalen. De oorzaken daarvan zijn de vergrijzing, twee crisissen (internet in 2000 en de huizenmarkt in 2008) en het al te gulle uitgavenpatroon van de pensioenfondsen in het verleden. Het is nu al zeker dat in 2013 vele tientallen fondsen de pensioenen moeten gaan korten. Daar gaat het kabinet nog eens extra overheen door vanaf 2015 de pensioenopbouw te verlagen, waardoor werknemers aan het einde van de rit veel minder pensioen hebben opgebouwd.

Nederlanders hebben nog niet door wat ze straks te wachten staat. Het niet indexeren van pensioenen en het verlagen van de opbouw laten pas hun vernietigende effect zien op de pensioendatum. De inkomensval kan dermate dramatisch zijn dat bijna-gepensioneerden niet zullen weten wat hun overkomt. Daar komt volgens de Volkskrant nog eens bij dat voor veel bijna-gepensioneerden ook de hypotheekrenteaftrek zal vervallen, die in 2001 tot 30 jaar is beperkt. Honderdduizenden huiseigenaren die tussen 2031 en 2041 met pensioen gaan worden dus tegelijkertijd geconfronteerd met een inkomensdaling van wellicht tientallen procenten en een stijging van de woonlasten met honderden euro’s per maand.

Het pensioenleed lijkt dus niet te overzien.

Bron: De Volkskrant/Yvonne Hofs

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.