Pensioenfonds geen filantropische instelling

0

Om de woningmarkt een impuls te geven pleit de Kamercommissie Huizenprijzen ervoor dat mensen een deel van hun pensioen­inleg kunnen gebruiken voor de aanschaf van een huis. Of andersom, de aflossing van het huis als pensioen kunnen gebruiken.

‘Dat klinkt allemaal erg sympathiek, maar hier moet je heel voorzichtig mee zijn’, stelt een woordvoerder van de Pensioenfederatie, de vereniging van pensioenfondsen. Hij wijst erop dat de pensioen­inleg een belangrijke pijler is voor het pensioen, en dat aantasting daarvan het hele pensioenstelsel kan verwateren. ‘Daarbij hebben we de laatste jaren wel gezien dat de waarde van een huis niet is gegarandeerd. Als een deel daarvan dan iemands pensioen is, kan die persoon ineens zijn pensioen fors zien verminderen’, aldus de zegsman.

 

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft ook kritische kanttekeningen bij de aanbeveling. ‘Met de inperking van de fiscale ruimte die het Rijk wil doorvoeren, wordt de pensioenopbouw straks al een stuk lager. Als je daar nog
een deel van af haalt voor een huis, wordt het nog minder’, aldus een zegsvrouw. Daarbij wijst zij erop dat mensen dan een dubbel risico lopen. Als de woningmarkt inklapt hebben ze niet alleen een probleem met hun hypotheek, maar hebben ze ook minder pensioen.

De laatste maanden wordt steeds vaker naar de pensioenfondsen gewezen, als een sector financiering nodig heeft. Afgelopen weekeinde opperde de Sociaal Economische Raad nog dat het goed zou zijn als pensioenfondsen kredieten gaan verschaffen aan het mkb, nu de banken daar geen ruimte voor hebben. Pensioenfonds Zorg en Welzijn zegt daarover dat investeren in Nederland geen doel op zich kan zijn voor pensioenfondsen. ‘Ons doel is een zo goed mogelijk pensioen leveren. We bekijken voorstellen als beleggers, niet als filantropische instelling.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.