Overheid goochelt met assurantiebelasting

0

Er komt een overgangsregeling voor de verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21%. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers aan de Tweede Kamer laten weten. Verzekerden kunnen door een truc van de overheid dan alsnog met terugwerkende kracht belast worden tegen een tarief van 21%. “Bedrog”, vindt Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl.

De overgangsregeling is een reactie op berichten dat  consumenten de verhoging konden ontwijken door de verzekeringspremie in één keer voor het hele jaar te betalen. Tot 31 december 2012 geldt immers nog het oude tarief van 9,7%.

Om te voorkomen dat veel mensen hiervan gebruik gaan maken, kondigt Weekers nu aan dat wanneer de verhoging van de assurantiebelasting door ontwijkingen niet de beoogde opbrengst van 1,2 miljard euro oplevert, deze verzekerden met terugwerkende kracht belast gaan worden. In de overgangsregeling staat dat in dat geval voor alle verzekeringen over een periode vanaf april 2013 en die zijn afgesloten vanaf oktober 2012, alsnog een assurantiebelasting van 21% gaat gelden.

“Dat is bedrog van de consument”, vindt Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl. “De consument sluit een verzekering af tegen een bepaalde prijs en als je deze dan achteraf nog gaat verhogen is dat de regels aanpassen tijdens de wedstrijd. Niet eerlijk dus.”

Het gat tussen 9,7 en 21% assurantiebelasting is behoorlijk, zegt Huibers. “Als je dit voor verschillende verzekeringen die je hebt bij elkaar optelt, kun je ineens geconfronteerd worden met een naheffing van meer dan 100 euro.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.