Oudere kan weinig doen met overwaarde woning

0

Huizenbezitters op leeftijd kunnen weinig doen met de overwaarde van hun koopwoning. Dat geld zouden ze goed kunnen gebruiken om hun pensioen aan te vullen of om extra zorgkosten mee op te vangen. Dat komt omdat er te weinig aanbieders van zogeheten opeethypotheken zijn, meldt de Volkskrant.

Met zo’n opeethypotheek kan de huiseigenaar de overwaarde langzaamaan ‘opeten’ en het geld gebruiken voor dingen die op dat moment relevant zijn.  “Volgens het CBS hebben rond de 300.000 Nederlandse huishoudens een laag inkomen, maar een groot vermogen”, zo schrijft de krant. “Tien jaar geleden waren er voor huizenbezitters volop mogelijkheden de overwaarde te verzilveren. Als gevolg van de kredietcrisis en een beperking van de hypotheekrenteaftrek zijn die de laatste jaren opgedroogd. Tegelijkertijd krimpen de pensioenen en stijgen de zorgkosten.”
 
Om dat te kunnen blijven betalen zouden ouderen hun huis moeten verkopen, maar dat is voor de meesten geen optie. Ze wonen vaak al zeer lang in de huidige woning en hebben hun sociale contacten in de buurt.

De overheid onderkent het probleem en heeft daarom de Taskforce Verzilveren opgericht. “Deze groep deskundigen en belanghebbenden moet de financiële wensen van gepensioneerden in kaart brengen en nieuwe manieren bedenken waarop zij hun overwaarde kunnen vrijspelen.” De Taskforce bestaat uit Achmea, APG, het ministerie van Binnenlandse Zaken, CSO (koepel ouderenorganisaties), Obvion, PGGM en Vereniging Eigen Huis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.