Oproep AFM kan rekenen op steun Verbond

0

De oproep van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan consumenten met een beleggingsverzekering om hun financiële situatie kritisch tegen het licht te houden, kan rekenen op steun van het Verbond van Verzekeraars. De brancheorganisatie onderschrijft het belang dat deze consumenten advies zoeken en nagaan of en op welke manier zij gebruik kunnen maken van de mogelijkheden tot wijziging van de polis die verzekeraars aanbieden in het kader van het zogeheten ‘best of class-beleid’.

Een groot aantal Nederlandse huishoudens met beleggingsverzekeringen verkeert nog altijd in grote onzekerheid over de financiële toekomst. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een deze week gepubliceerd onderzoek. Circa 1 op de 5 huishoudens weet niet of ze hun doelkapitaal gaan halen. Van de 800.000 huishoudens die dit wel weten, verwacht driekwart een financieel gat. Van ruim twee op de drie polissen is onbekend hoeveel financiële schade ermee is geleden. De toezichthouder raadt consumenten die onzeker zijn over hun beleggingsverzekering aan snel actie te ondernemen.

Verzekeraars hebben volgens het Verbond het afgelopen jaar veel werk verzet om het met de minister van Financiën afgesproken ‘best of class-beleid’ in te voeren en klanten op deze mogelijkheden te wijzen. ,,Zo zijn advertenties geplaatst, klanten aangeschreven, bijeenkomsten belegd en rekentools ter beschikking gesteld. Ook zijn polissen door verzekeraars actief omgezet of kosten verlaagd. Jaarlijks ontvangen consumenten van hun verzekeraar daarnaast een gedetailleerd overzicht met de waarde en prognosekapitaal van hun polis. Het is opmerkelijk dat niettemin een aanzienlijk deel van de consumenten, blijkens het AFM-onderzoek, zegt weinig kennis te hebben van de eigenschappen van zijn polis”, aldus het Verbond.

Verzekeraars blijven zich inspannen om consumenten met een beleggingsverzekering te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. ,,Het Verbond is reeds met de AFM in overleg getreden om te bezien hoe de effectiviteit van dit activeringsbeleid verder kan worden verbeterd. Een belangrijke rol is hierin weggelegd voor de adviseur, zoals de AFM terecht opmerkt. Ook adviseurs worden door het Verbond en verzekeraars daarom ondersteund bij het geven van gratis hersteladvies.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.