Niet alles lenen, maar ook sparen voor eigen huis

0

SNS Bank organiseerde onlangs in Den Haag een symposium over Bouwsparen. Een van de uitkomsten was dat een lager risico bij de financiering van eigen woningbezit belangrijk is. Daarvoor is wel een gedragsverandering nodig. In plaats van het gewoon te vinden onbeperkt te lenen moet het normaal worden ook wat eigen geld mee te nemen voor de koop van een nieuwe woning.  

Tijdens het symposium waren vertegenwoordigers aanwezig vanuit onder meer de politiek, overheid, toezichthouders, bouwsector, banken, verzekeraars en belangenbehartigers als FNV Jong, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Vereniging Eigen Huis.

SNS Bank is ervan overtuigd dat Bouwsparen een belangrijke bijdrage kan leveren aan een stabiele en duurzame woningmarkt. Ernst-Jan Boers, directievoorzitter SNS Retail Bank, stelt: “Wij Nederlanders zijn het massaal gewoon gaan vinden onbeperkt te lenen voor ons eigen huis. Met alle gevolgen van dien. De rest van de wereld kijkt daar vreemd naar. Het is normaal dat je ook wat eigen geld meeneemt, die mentaliteitsverandering moeten we in Nederland zien te realiseren. Uiteindelijk zal dit leiden tot minder lenen, lagere financieringskosten en een stabielere woningmarkt.”

Tijdens het symposium gingen diverse sprekers het debat met elkaar aan. Otto Fricke, volksvertegenwoordiger van de Duitse, liberale FDP, ging in op het feit dat Bouwsparen en de bijbehorende mentaliteitsverandering niet van vandaag op morgen zijn gerealiseerd: “De huidige Duitse wet stamt uit de jaren vijftig, met sindsdien een paar moderniseringen. De mentaliteitsverandering van sparen voor wonen kan dus niet in een keer plaatsvinden.”

Uit de discussie bleek verder dat de situatie rondom hypothecaire financieringen en ook de financiering van de woningmarkt niet geïsoleerd moeten worden bekeken. Ernst-Jan Boers: “Het vraagstuk is breed: het gaat om de koopmarkt, de huurmarkt, maar ook de arbeidsmarkt. Zelfs de financiële positie van starters met een studieschuld heeft ermee te maken.”

Uit een eerder onderzoek in opdracht van SNS Bank bleek dat bijna 70% van de Nederlanders de aankoop van een woning het liefst financiert met zoveel mogelijk (eigen) spaargeld, om op die manier een zo laag mogelijke hypotheek en hypotheeklasten te krijgen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.