Nationale Hypotheekbond lanceert app WOZ-korting

0

De Nationale Hypotheekbond heeft de WOZ-korting app gelanceerd. Hiermee kunnen huizenbezitters via hun mobiel de WOZ-waarde van hun huis laten herberekenen en kosteloos bezwaar maken als deze te hoog is. De app is tot stand gekomen in samenwerking met Brunel en Bespaart.nl en is vanaf vandaag voor Android- en iOS-gebruikers gratis te downloaden.

Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de overheid de hoogte van verschillende belastingen, zoals de erf- en inkomstenbelasting van huizenbezitters. Hierbij geldt hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting er moet worden betaald. In veel gevallen is de WOZ-waarde te hoog ingeschat, omdat er onvoldoende rekening is gehouden met de dalende huizenprijzen of omgevingsfactoren.

De app is bedoeld om huizenbezitters in het huidige economische klimaat tegemoet te komen. “Met deze app zorgen wij dat huiseigenaren op een simpele manier toegang hebben tot onze specialistische kennis om bezwaar aan te tekenen. Huizenbezitters weten vaak niet hoe ze een bezwaarschrift moeten opstellen. Wij hebben hier ervaring mee en onze slagingskans is dan ook veel groter”, aldus Jeroen Oversteegen, directeur van de Nationale Hypotheekbond.

Huizenbezitters kunnen in de app een aantal gegevens invoeren, waaronder hun eigen WOZ-inschatting. De app rekent vervolgens uit hoeveel een huizenbezitter eventueel zou kunnen besparen. De gebruiker kan er dan voor kiezen direct bezwaar aan te tekenen. Hiervoor levert hij een aantal gegevens aan, zoals de WOZ-beschikking. Het bedrijf Bespaart.nl, dat gekoppeld is aan de app, stelt aan de hand van deze gegevens een volledig bezwaarschrift inclusief taxatierapport op. Zij versturen dit en onderhouden vervolgens het contact hierover met de gemeente. Door het digitale dossier in de app, wordt de klant volledig op de hoogte gehouden van de status van het bezwaarschrift. Oversteegen: “Deze app is niet alleen een uitkomst voor particuliere huiseigenaars, ook een tennisclub kan met behulp van deze app gemakkelijk bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde.”

Het gebruik van de WOZ-korting app en het opstellen van een bezwaarschrift door experts, kost de huizenbezitters geen geld. Als de gemeente het bezwaar gegrond verklaart is de gemeente verplicht een proceskostenvergoeding van ongeveer 235 euro toe te kennen. In de opdracht tot dienstverlening staat de klant toe dat deze kostenvergoeding toekomt aan WOZ-korting.nl. Deze vergoeding is voldoende om de gemaakte kosten te compenseren en hoeft alleen te worden betaald als het bezwaar gegrond is verklaard.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.