Nabestaanden lopen financieel risico

0

De helft van de werkende Nederlanders praat niet met zijn partner over de inkomensgevolgen als zij komen te overlijden, blijkt uit onderzoek van Loyalis. Ruim een derde van de Nederlanders (37%) heeft geen idee wat de financiële gevolgen voor hun nabestaanden zijn wanneer zij overlijden. Het onderzoek is gehouden onder 1.154 werkende Nederlanders.

Van de ondervraagden verwacht 44% dat het inkomen voor hun nabestaanden er op maandbasis 300 tot meer dan 650 euro op achteruit zal gaan. Naast deze inkomensval verwacht 32% dat hun nabestaanden in het dagelijks leven met extra kosten te maken krijgen. “Als iemand tijdens zijn werkende leven overlijdt, is de financiële klap voor de nabestaanden vaak groot. We horen regelmatig dat nabestaanden niet wisten dat het financiële gat niet goed was afgedekt”, aldus Joop Kanen, directievoorzitter van Loyalis. “Uit ons onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze hun nabestaanden financieel achter zouden laten. Ze vinden het een gevoelig en lastig te begrijpen onderwerp. Om die reden zijn we een bewustwordingscampagne gestart.”

Over bestaande regelingen van de overheid (ANW) en via de werkgever bestaat veel onduidelijkheid. 23% van de werknemers die zelf regelingen hebben getroffen, heeft geen idee of de inkomsten voor hun nabestaanden voldoende zijn. “Een verzekering om een financieel gat tegen te gaan bij je nabestaanden is een van de weinige verzekeringen die je niet voor jezelf regelt. Veel mensen denken te weten dat er wel iets geregeld is, maar weten vaak niet wat”, aldus Joop Kanen. “Het financieel regelen van de begrafenis is te overzien, in de mogelijk grote financiële gevolgen erna verdiept men zich niet. Het gaat er dan bijvoorbeeld om of de nabestaanden nog wel in het huis kunnen blijven wonen, of dat er voldoende middelen zijn om de kinderen te kunnen laten studeren. Het zou goed zijn als mensen zich hierin eerder en beter verdiepen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.