Minder pensioenfondsen moeten korten

0

Circa 70 pensioenfondsen zullen naar alle waarschijnlijk per 1 april een korting moeten doorvoeren. Dat zijn er minder dan de 103 fondsen waar aanvankelijk van werd uitgegaan. De gemiddelde korting is ook niet 2,3%, maar 1,9%. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandsche Bank.

Deze kortingen zullen naar schatting 2 miljoen actieve deelnemers, 1,1 miljoen gepensioneerden en 2,5 miljoen zogenoemde slapers raken. Dat de kortingen lager uitvallen komt door een stijging van de dekkingsgraad, die in december 2012 is uitgekomen rond de 102%, een stijging in vergelijking met de 98,2% van ultimo december 2011. Behalve aan gunstige ontwikkelingen op aandelenmarkten, is dit herstel voor ruim 3 procentpunt toe te schrijven aan een nieuwe berekeningsmethode van de verplichtingen op de lange termijn, de zogenoemde UFR.

De gemiddelde korting van 1,9% die nu uit de voorlopige cijfers naar voren komt, betekent overigens niet dat gepensioneerden hun inkomen met hetzelfde percentage zien dalen. Dat komt doordat gepensioneerden pensioen ontvangen in aanvulling op de AOW.

Volgens DNB moeten waarschijnlijk zo’n 40 pensioenfondsen ook nog een voorwaardelijke korting aankondigen, die dan zal worden doorgevoerd per 1 april 2014. 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.