Meer vertrouwen bij woonconsument

0

De woonconsument heeft in april duidelijk meer vertrouwen gekregen. Nadat in het eerste kwartaal klein stapjes vooruit zijn gezet, maakte het vertrouwen dat burgers in de woningmarkt hebben in april een sprong vooruit. De Eigen Huis Marktindicator, die sinds mei 2004 het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet, stijgt met drie punten van waarde 54 naar 57. Bij een waarde van 100 punten is de stemming neutraal. ,,De woningmarkt zit daarmee nog steeds in een diep dal, maar dit is het eerste signaal dat duidt op een keerpunt”, aldus woningmarktspecialist Bob Maas van Vereniging Eigen Huis. ,,Om daar zeker van te zijn, moet de Marktindicator ook in mei een positieve ontwikkeling laten zien. Het heeft er alle schijn van dat dit gaat gebeuren.”

De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau laten zich iets positiever uit over de huizenmarkt, waar nu de bodem zou zijn bereikt. Volgens Vereniging Eigen Huis is dat nog iets te stellig, want er zijn nog
steeds grote onzekerheden in de markt, zoals de snel oplopende werkloosheid en de dalende koopkracht van huishoudens. ,,Ook de nog voortgaande prijsdaling van woningen brengt veel huishoudens in een ongunstiger financiële positie, hoewel uit cijfers van het Kadaster blijkt dat die daling afvlakt”, aldus Maas.

De recente stijging van de Eigen Huis Marktindicator kent een paar duidelijke oorzaken. De onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek is voor deze kabinetsperiode verdwenen en dat zorgt voor enige rust onder zowel starters als doorstromers. Maas: ,,In de afgelopen jaren is door deze onzekerheid een stuwmeer ontstaan van mensen met uitgestelde verhuisplannen. Als deze groep nu weer voorzichtig overweegt om hun lang gekoesterde plannen uit te voeren, kan dat de koopwoningmarkt een flinke oppepper geven. Huizenprijzen zijn gedaald en het aanbod is groot, waardoor er in alle prijsklassen veel keuze is.”

Verder blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis dat huurders door de aangekondigde forse huurverhoging eerder overwegen naar een koopwoning over te stappen, ondanks de kosten van onderhoud van een eigen huis, waar de huiseigenaar voor opdraait. ,,Het gevoel over een eigen huis te beschikken, dat in tegenstelling tot een huurwoning helemaal kan worden aangepast aan de eigen woonwensen, wordt belangrijk gevonden.”

Tot slot stijgt de Eigen Huis Marktindicator door de gedaalde hypotheekrente. ,,Die zorgt voor lagere maandlasten, ondanks de hoge winstmarges die banken nog steeds in de rentetarieven doorberekenen”, weet
Maas.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.