Massaclaim in de maak

0

Nationale-Nederlanden kan zijn borst nat maken. Financieel schade-expert Bert Jan Tiesinga van New Flame, die onlangs een woekerpoliszaak bij het Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) won tegen de verzekeraar, is bezig met de voorbereidingen voor een massaclaim.

Dit nadat hij voor een klant bij Kifid de principe-uitspraak binnensleepte dat de door NN in rekening gebracht ‘eerste kosten’ niet waren afgesproken en dus door NN niet in rekening hadden mogen worden gebracht. Omdat NN dat toch had gedaan, moet de verzekeraar de onterecht geïnde kosten terugstorten aan de klant. Woensdagochtend 5 juni gaan Wakkerpolis.nl en Nationale-Nederlanden over de beleggingsverzekering met elkaar in gesprek.

Een team financieel adviseurs maakt zich onder de naam Wakkerpolis hard voor klanten met een beleggingsverzekering bij Nationale-Nederlanden. Wakkerpolis, een initiatief van adviesbedrijf New Flame, gaat namens de gedupeerden onrechtmatig ingehouden kosten en daardoor misgelopen rendement verhalen op de levensverzekeraar. Ook de adviseurs en branchecritici Nico van Koesveld en Maarten Koster maken deel uit van het Wakkerpolis-team. Inmiddels zouden zich bij initiatiefnemer New Flame zo’n 250 houders van een NN-beleggingsverzekering hebben gemeld. Als alle gedupeerden moeten worden gecompenseerd, kan de schade voor de verzekeraar in de miljarden lopen. En dat is een vervelende bijzaak voor de ING-dochter, die op termijn naar de beurs moet. Wakkerpolis stelt op haar gelanceerde wakkerpolis.nl namens de klanten ‘een constructief maar stevig gesprek’ aan te gaan met NN.

Het initiatief is ontstaan naar aanleiding van een (tussen)uitspraak van Kifid vorige maand over een klacht van een consument met een Flexibel Verzekerd Beleggen Polis van Nationale-Nederlanden. Kifid stelde dat de eerste kosten van de betreffende NN-beleggingspolis de klant niet of onvoldoende duidelijk waren gemaakt. Door deze kosten is de klant ook rendement op zijn polis misgelopen. NN dient de polis te herrekenen alsof de eerste kosten er niet waren. Een nog aan te wijzen deskundige moet nog vaststellen om hoeveel geld het in dit geval gaat. Volgens een opgave van de verzekeraar bedragen de ‘eerste kosten’ ongeveer 10% van de totale premie over de looptijd. Volgens Tiesinga komt dit neer op gemiddeld €5000 per polis. Tiesinga meent dat dit ook voor andere NN-verzekerden de weg opent naar een betere woekerpoliscompensatie dan tot nu toe.

Tiesenga stond de klant bij in bovenstaande zaak. Tiesinga adviseert en begeleidt banken, verzekeraars en beleggingsinstellingen bij het terugwinnen van vertrouwen van klanten. Sinds 2011 begeleidt hij ook particulieren, bijvoorbeeld in klachtenprocedures over verzekeringen en beleggingsproducten. In totaal heeft NN volgens eigen opgave een kleine 700.000 beleggingspolissen verkocht. De populairste variant betrof de nu gewraakte Flexibel Verzekerd Beleggen Polis. Tiesinga zegt dat zijn telefoon al weken ‘roodgloeiend’ staat.

NN wil tot nu toe niet reageren op de Kifid-uitspraak, omdat het formeel een tussenuitspraak betreft. Wel gaat de verzekeraar dus het gesprek aan met Wakkerpolis.nl. De kans dat dit (onmiddellijk) tot resultaat leidt, lijkt overigens gering gezien het enorme financiële belang.

Stichting Odin staat niet per se achter de maandag gelanceerde NN Wakkerpolisactie. “Naar onze mening zijn er ook al teveel partijen die met collectieve acties bezig zijn”, aldus Odin-voorzitter René Graafsma in de nieuwsbrief van de Stichting. Graafsma: “Andere partijen hebben een deel van de Kifid-uitspraak (eerste kosten in de polis) aangegrepen om snel te starten met collectieve acties tegen NN, waarbij polishouders worden opgeroepen zich massaal aan te melden, soms tegen betaling. De media hebben dit opgepakt.
Omdat Odin-experts juist een integrale en individuele aanpak voor ogen staat, hebben wij ons buiten de media discussie gehouden, omdat het individuele klantbelang hiermee niet wordt gediend.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.