Landelijk Informatiesysteem schulden komt niet van de grond

0

De banken willen nog steeds meewerken aan de ontwikkeling van een landelijk informatiesysteem schulden, maar vinden dat onder de huidige omstandigheden niet uitvoerbaar. Zo hebben niet alle belangrijke partijen hieraan meegewerkt, waardoor niet alle betalingsproblemen tijdig kunnen worden gesignaleerd, zo stelt de Nederlandse Vereniging van Banken. 

Banken streven al zes jaar naar een uitgebreid informatiesysteem om beter inhoud te kunnen geven aan hun zorgplicht. Het doel is te voorkomen dat mensen leningen die zij krijgen niet kunnen aflossen. Een goed informatiesysteem kan bijdragen aan het voorkomen van problematische schulden. Naast de informatie van banken zou het hierbij onder andere kunnen gaan om informatie van verhuurders, energiebedrijven en sociale diensten. Deze partijen waren hier ook toe bereid. De grootste schuldeisers, de Belastingdienst, de zorg en de telecomsector, deden niet mee.

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft tot twee keer toe negatief geoordeeld over het Landelijk Informatiesysteem. Mocht de Tweede Kamer het oorspronkelijke systeem alsnog ter hand willen nemen dan willen de banken hieraan meewerken. Een andere mogelijkheid is het bestaande Bureau Krediet Registratie (BKR) uit te breiden. In het BKR zijn de gegevens opgenomen van banken en financieringsmaatschappijen.

Banken geven inhoud aan hun zorgplicht door problematische schulden vroegtijdig te signaleren en klanten met betalingsproblemen met raad en daad terzijde te staan. Ook het gebruik van Nibud-normen in de gedragscodes van banken zijn erop gericht overkreditering te voorkomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.