Koopkracht: werkenden met kinderen profiteren het meest

0

De koopkracht stijgt dit jaar vooral bij werkenden met kinderen (1,5 tot 4,5%). Niet-werkenden met een uitkering en gepensioneerden gaan er daarentegen nauwelijks in koopkracht op vooruit (vaak minder dan 1%). Dat heeft het Nibud berekend.

De prijzen stijgen met gemiddeld 1,6% en de gemiddelde loonstijging is 2,8%. Dankzij beleidsmaatregelen en de loonstijgingen stijgt de koopkracht van werkenden met kinderen over het algemeen. Veel werkenden profiteren van de verhoging van de arbeidskorting.

De (bijstands)uitkeringen gaan ook omhoog, maar blijven achter bij de loonstijgingen. De koopkrachtstijging van mensen met een uitkering blijft steken onder de 1%, wat betekent dat zij per maand slechts 10 tot 20 euro meer te besteden hebben. Voor veel gepensioneerden met alleen AOW of daarbij een klein pensioen geldt hetzelfde. Daarnaast blijft hun koopkrachtstijging achter doordat de pensioenen opnieuw niet worden geïndexeerd. Het Nibud had dit vorig jaar al voorspeld.

Huurtoeslag flexibeler toegepast

De harde inkomensgrens voor de huurtoeslag is sinds dit jaar vervallen. In plaats daarvan wordt de grens nu inkomensafhankelijk afgebouwd en hierdoor komen meer huishoudens voor huurtoeslag in aanmerking. Het Nibud adviseert mensen om op toeslagen.nl een proefberekening te maken om te zien of zij in 2020 huurtoeslag kunnen krijgen. Op dezelfde site kunnen zij de toeslag vervolgens zelf aanvragen.

Voor veel huishoudens zal de energierekening daarnaast lager zijn omdat de belasting op energie dit jaar omlaag gaat.

Kindgebonden budget vaker toegepast

De inkomensgrens voor stellen met kinderen is sinds dit jaar verhoogd. Daarmee hebben meer huishoudens met kinderen in 2020 recht op kindgebonden budget. De beperkingen die de kinderbijslag kende voor 16- en 17-jarigen, vervallen. Daardoor is er geen maximum bedrag meer dat zij mogen bijverdienen.

Ook blijven hun ouders kinderbijslag ontvangen als zij al voor hun 18e studeren in het hoger onderwijs. Eerder verviel in dat geval het recht op kinderbijslag. Om dit te compenseren, wordt de kinderbijslag dit jaar niet geïndexeerd.

Mensen die kinderbijslag ontvangen én in aanmerking komen voor het kindgebonden budget hebben dit in december al automatisch voor de eerste keer ontvangen. Het Nibud adviseert hen om het inkomen waarop de Belastingdienst de hoogte van de tegemoetkoming heeft gebaseerd, goed te checken. “De Belastingdienst kijkt naar het verzamelinkomen van 2018. Als je salaris in de tussentijd hoger of lager is geworden, moet je dat meteen doorgeven,” zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

Nibud Koopkrachtberekenaar

In de Nibud Koopkrachtberekenaar zijn de nieuwste cijfers verwerkt. In deze tool is te zien hoe de koopkracht voor 117 veel voorkomende huishoudens verandert. Het Nibud adviseert huishoudens om met behulp van het Persoonlijk Budgetadvies en een jaarbegroting na te gaan welke keuzes zij dit jaar kunnen maken.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.