IG&H: Hypotheekadvies banken 25% goedkoper

0

De tarieven voor hypotheekadvies dalen het eerste kwartaal van 2013 licht en de verwachting is dat die dalende trend zal doorzetten, volgens onderzoek van IG&H Consulting & Interim.

Wel blijken de verschillen in tarieven groot: zowel tussen verschillende soorten aanbieders (banken, ketens en formules, en zelfstandig intermediairs) als tussen onafhankelijke adviseurs onderling (bandbreedte van 1.250 tot 4.000 euro). Hoewel nieuwe adviesmodellen in opkomst zijn, voert persoonlijk advies in de praktijk nog verreweg de boventoon. Onderzoek van IG&H Consulting & Interim naar de ontwikkeling van adviestarieven en -modellen in de hypotheekmarkt toont dit aan.

Laagste kosten bij banken
Sinds de invoering van het provisieverbod worden de kosten voor hypotheekadvies direct bij de klant in rekening gebracht. Die kosten zijn ten opzichte van de vroegere provisiebetaling al gehalveerd en de afname zet nog verder door. De daling is met name op het conto van de banken te schrijven. Bancair advies is een gebonden advies, wat minder complex (en dus goedkoper) is dan onafhankelijk advies, waar producten van verschillende aanbieders worden vergeleken. Omdat banken hun verdiensten vooral uit de producten halen, willen zij de kosten voor advies zo laag mogelijk houden, bijvoorbeeld door consumenten een deel van het werk zelf te laten doen en nieuwe, alternatieve adviesmodellen aan te bieden. Nu al zijn banken, uitgaande van volledig advies, gemiddeld 25% goedkoper dan hypotheekketens en 16% goedkoper dan zelfstandig financieel adviseurs.

Lees hier meer…

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.