Huizenkoper kan minder lenen voor hypotheek

0

In 2013 kunnen huizenkopers gemiddeld 2,5% minder aan hypotheeklasten besteden dan nu het geval is. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen die het Nibud heeft gemaakt in opdracht van NHG (Nationale Hypotheekgarantie). Omdat mensen in het algemeen minder te besteden hebben, zijn ook de hypotheeknormen naar beneden bijgesteld. Deze verlaging betekent concreet dat iemand met een bruto jaarinkomen van 45.000 euro (bijna anderhalf keer modaal) ongeveer 13.000 euro minder kan lenen, als hij geen loonsverhoging krijgt.

De lagere hypotheeknormen hoeven niet perse een beperking te vormen voor het aanschaffen van een woning. Iemand met een bruto jaarinkomen van 45.000 euro kan volgend jaar ongeveer 13.000 euro minder lenen dan dit jaar. Als we rekening houden met een gemiddelde loonstijging volgend jaar (2,25% volgens het CPB), dan is de daling in dit geval ongeveer  8.500 euro; van circa 205.500 naar circa 197.000 euro. De maximale hypotheek valt daarmee 4% lager uit.

De verkoopprijzen van koopwoningen zijn het afgelopen jaar fors gedaald (in september 2012 7,9% t.o.v. september 2011, volgens het CBS). Gelet op deze prijsontwikkelingen kan nog steeds eenzelfde soort woning worden aangeschaft.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.