Uit een enquête van de AFM blijkt dat adviseurs op zeer diverse manieren hun beloning bij de klant in rekening gaan brengen. Kiest men voor een directe fee of een serviceabonnement? Verder krijgt de toezichthouder de vraag of het mogelijk is om initiële advieskosten op te nemen in een serviceabonnement. Daar zitten nogal wat haken en ogen aan.
Adviseurs moeten kiezen hoe ze na het provisieverbod hun beloning gaan berekenen. Uit de enquête van de AFM blijkt dat ongeveer een derde kiest voor het berekenen van een directe fee op basis van gewerkte uren; eveneens een derde hanteert vaste prijzen voor het in rekening brengen van bepaalde diensten. Iets minder dan een derde kiest voor een combinatie van directe fee en een serviceabonnement. Minder dan 10% gaat alleen nog in producten adviseren die niet onder het provisieverbod vallen, en iets meer dan een derde kiest voor een combinatie van provisie over producten waarvoor dit nog mag en het berekenen van een directe fee voor provisieloze producten.
De AFM krijgt veel vragen over gespreid betalen van advies- en bemiddelings-/distributiekosten in combinatie met het innen van de vergoeding voor serviceabonnementen. Bijvoorbeeld de vraag: Mag een financieel dienstverlener de kosten van het initiële hypotheekadvies inbouwen in een doorlopend serviceabonnement? Of: Is het mogelijk om de advieskosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) als opslag op een abonnement te spreiden over 10 jaar? Met andere woorden: Is het mogelijk om initiële advieskosten op te nemen in een serviceabonnement?
Binnen welke grenzen is gespreid betalen mogelijk voor advies- en bemiddelings-/distributiekosten zonder dat de regels voor consumptief krediet van toepassing zijn? Kort samengevat moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- De mogelijkheid tot gespreide betaling door een aanbieder, bemiddelaar of adviseur wordt aangeboden voor de betaling van advies en bemiddelings-/distributiekosten;
- Er mag geen enkele rente of andere kosten in rekening worden gebracht;
- De gespreide betaling loopt niet langer dan 2 jaar.
Wie niet adviseert maar alleen bemiddelt (execution only dienstverlening), mag de distributie- of bemiddelingskosten over meer dan 2 jaar spreiden. Rente of andere kosten mogen echter niet in rekening worden gebracht.
Deze voorwaarden maken het niet mogelijk de advieskosten van bijvoorbeeld een nieuw hypotheekadvies te betalen via een doorlopend serviceabonnement. Ook het genoemde AOV-advies met een opslag van 10 jaar op het abonnement is niet mogelijk. Dit leidt namelijk tot een gespreide betaling die langer loopt dan 2 jaar. De fee voor het initiële advies kan wel over bijvoorbeeld 1 of 2 jaar maandelijks bovenop het serviceabonnement worden geïnd.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.