Flinke prijsverschillen tussen financiële producten

0

De prijsverschillen tussen financiële producten zijn veel groter dan veel mensen denken. De 15 financiële producten die consumenten het meeste afnemen, zijn door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op een rij gezet en vervolgens is berekend hoeveel euro de consument kan besparen door  te shoppen. Uit de berekeningen blijkt dat een gepensioneerd stel jaarlijks gemiddeld bijna 650 euro kan besparen en voor een jong stel met twee kinderen kan de gemiddelde besparing oplopen tot 1.000 euro per jaar. 

De NMa introduceert via Consuwijzer.nl een financieel besparingsoverzicht waarmee de consument via een paar muisklikken kan zien hoeveel geld er bespaard kan worden door te shoppen.

De besparing is berekend voor acht typen huishoudens. Voor het totaalpakket aan financiële producten die huishoudens afnemen, kan de besparing hoog oplopen. Omdat financiële producten over het algemeen voor een langere periode worden afgenomen, kan de totale besparing voor huishoudens oplopen tot enkele duizenden euro’s. Ook voor losse financiële producten kan de besparing aanzienlijk zijn. Voor een hypotheek ligt de gemiddelde besparing tussen 300 en 400 euro netto per jaar. Het exacte bedrag is afhankelijk van het type hypotheek. De maximale besparing kan zelfs oplopen tot jaarlijks 800 euro. De NMa constateert dat bij sommige producten (doorlopende reisverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering) de prijs van de minst voordelige aanbieder twee tot zelfs drie keer zo hoog is als de prijs van de voordeligste aanbieder.

“Zeker tijdens een economische crisis is het goed om te weten dat er geld te besparen valt door te shoppen. Consumenten spelen daarnaast een cruciale rol, want door slim te shoppen, stimuleren zij de concurrentie tussen bedrijven om de gunst van de klant. Zonder druk van consumenten wordt er minder geïnnoveerd en zouden prijzen hoger zijn,” licht NMa-bestuurslid Henk Don de resultaten toe.

Paul Huibers van vergelijkingssite Geld.nl is positief over dit advies, maar maakt hier wel een duidelijke kanttekening bij. “Natuurlijk is het belangrijk goed te vergelijken, maar let daarbij zeker niet alleen op de prijs. De voorwaarden zijn minstens zo belangrijk”, stelt hij. “Je sluit een verzekering natuurlijk in de eerste plaats af omdat je goed verzekerd wilt zijn. Dekking is dus de leidraad. Je hebt niets aan een verzekering als je elke maand keurig je premie betaalt maar uiteindelijk nergens aanspraak op kunt maken bij schade”, stelt Huibers.

“Natuurlijk zijn er producten waarbij de verschillen klein zijn. Bij spaarrekeningen of basiszorgverzekeringen zijn de verschillen zo klein, dat selecteren op de hoogste rente of de laagste premie wel degelijk een verstandige keus kan zijn”, aldus Huibers. “Maar bij financieel complexe producten, zoals een hypotheek of autoverzekering kun je niet alleen maar naar de prijs kijken. Deze producten zijn zo gebonden aan je persoonlijke situatie, dat de voorwaarden minstens zo belangrijk zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.