Fiscus verdient fors aan spaarrente

0

Spaarders betalen tot wel 80% belasting over hun spaarrente als het spaargeld boven de heffingsvrije grens van 21.139 euro uitkomt. Dat blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Door de extreem lage rentepercentages die banken op dit moment bieden, klopt het uitgangspunt van de vermogensrendementsheffing niet meer.

Dat stelt Amanda Bulthuis van de site. “De Belastingdienst gaat uit van een rendement van 4%, waarover 30% belasting betaald moet worden. Dit komt neer op 1,2% belasting over het belastbare vermogen in box 3. Maar in de praktijk bedraagt de gemiddelde variabele spaarrente minder dan 1,9% en komen zelfs rentepercentages voor van 1,5% of minder. Hierdoor valt de belasting vele malen hoger uit dan de bedoeling is.”

Stel dat iemand 40.000 euro aan spaargeld heeft en hierover 1,5% rente ontvangt. Het rendement hierop is in een jaar dan 600 euro. Hierdoor groeit het vermogen aan tot 40.600 euro. Na aftrek van de heffingsvrije grens moet over 19.461 euro belasting betaald worden in box 3, ofwel een bedrag van 235 euro. Dit komt neer op ruim 39% belasting over het oorspronkelijk rendement van 600 euro. “Kijken we alleen naar de rente die is verdiend over het belastbare deel van het vermogen, dan gaat zelfs 80% hiervan naar de Belastingdienst”, licht Bulthuis toe.

De persvoorlichter Fiscale Zaken van het Ministerie van Financiën geeft echter aan dat de overheid geen aangepaste heffingspercentages voor sparen wil aanhouden: “Het is algemeen bekend dat sparen ten opzichte van andere vormen van vermogensbeheer gemiddeld een laag rendement genereert, maar dat daar tevens de kleinste risico’s aan verbonden zijn. Het is aan de belastingplichtige zelf om de verschillende vormen van vermogensbeheer tegen elkaar af te wegen.” 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.