Fiscale ramp spaar- en levenhypotheek afgewend

0

Minister Dijsselbloem van Financiën is ingegaan op de oproep voor een overgangstermijn voor woningeigenaren met een spaar- of levenhypotheek. Hierover bestond onduidelijkheid in het wetsvoorstel ‘Herziening fiscale behandeling eigen woning.’ Het Verbond van Verzekeraars en de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) gaven aan dat het een fiscale ramp zou zijn voor woningeigenaren met zo’n hypotheek.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel staat dat woningeigenaren vanaf volgend jaar hun spaar- of levenhypotheek niet meer kunnen overhevelen van box 3 naar box 1 (Kapitaalverzekering Eigen Woning). De woningeigenaar moet hiermee elk jaar 1,2% belasting betalen over het deel dat de fiscale vrijstelling overstijgt binnen de opgebouwde waarde van de verzekering. Concreet: als de waarde 50.000 euro boven de vrijstelling uitkomt, komt dit neer op 600 euro extra belasting per jaar. En dat bedrag neemt toe naarmate de waarde in de verzekering groeit. Dit staat in tegenstelling tot het streven van het kabinet om bestaande hypotheken ongemoeid te laten.

Woningeigenaren kunnen de verzekering in box drie te veranderen in Kapitaalverzekering Eigen Woning. Hiermee kunnen zij aan de fiscale strop ontkomen. In de praktijk laat de huiseigenaar deze wijziging pas doorvoeren zodra de waarde van de verzekering boven de vrijstelling in box 3 uitkomt. Want dat is het moment dat hij belasting moet betalen over de waarde van de verzekering. Door het oorspronkelijke kabinetsvoornemen zou deze mogelijkheid na 1 januari vervallen.

Het verbond en de OvFD riepen het kabinet daartoe op woningeigenaren meer tijd te geven. Deze oproep is niet ongehoord gebleven. Volgens beide organisaties zouden onduidelijkheid en problemen voor zowel consumenten als financieel adviseurs ontstaan, als de overheid ondanks de brede roep om invoering van een integraal pakket voor de woningmarkt per 1 januari 2014, toch de fiscale regels al per 1 januari wijzigt.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.