‘Een simpele oplossing voor hypotheekschuld’

0

Er is een simpele oplossing voor de opgebouwde hypotheekschuld in Nederland, stelde econoom/journalist Mathijs Bouman op HypoVak: “Gebruik de opgebouwde pensioenpot om het gedeelte van de woningwaarde dat onder water staat te financieren.”

Ook ziet Bouman een oplossing in een mogelijkheid om een deel van het werknemersgedeelte van de pensioenpremie in te zetten als aflossing van het hypotheekdeel dat onder water staat. Bouman: “Je kunt het zo klein maken als je wilt, maar maak gebruik van de spaarpotten die we hebben. Het kabinet buigt zich hierover, maar de krachten vanuit het pensioenveld zijn helaas veel te groot om het een kans van slagen te geven.”

Mathijs Bouman, die als keynote spreker op HypoVak te vinden was, had ook positief nieuws. Zo is hij ‘hilarisch optimistisch’ over de Nederlandse economie en ziet hij het ook met de woningmarkt goed komen. “Er is inmiddels al behoorlijk wat lucht uit de voor de crisis gecreëerde zeepbel in de woningprijs. Het enige negatieve is dat de kredietverlening van banken krimpt, óók bij hypotheken. En dat nu we al weer anderhalf jaar effectief uit de crisis zijn. Ik heb geen idee wat hiervan de grootste oorzaak is.”

Financieel adviseur
“Er is vanwege de terugtrekkende overheid in de toekomst absoluut een behoefte en potentiële vraag naar financieel advies. Echter, hypotheekadvies alleen is niet meer voldoende om een toegevoegde waarde te kunnen leveren. Een hypotheek maakt onderdeel uit van een levensplanning, evenals pensioen, arbeidsongeschiktheid, schenken en erven, et cetera. De hypotheekadviseur van de toekomst is een breder geschoolde lifeplanner. Daarmee begeeft hij zich op een kleinere markt, maar wel een waar veel beweging in zit.”

Lees hier het interview met Mathijs Bouman uit de HypoVak-special van InFinance.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.