Digitaal factureren in opmars

0

Bijna een kwart van de financieel adviseurs is de laatste tijd overgegaan op digitaal factureren. Dit komt door de introductie van SEPA (Single Euro Payments Area) en daarmee de komst van nieuwe standaarden in het betalingsverkeer voor het rekeningnummer en voor betaalmiddelen. Dat blijkt uit een inventarisatie van softwareleverancier ANVA onder 175 financieel adviseurs.

SEPA stelt striktere eisen aan de mandaatadministratie, het incassoproces wordt complexer en telefonische en online machtigingen zijn niet meer toegestaan. Hoewel een deel  van de financieel adviseurs dit moment aangrijpt om hun facturatie- en incasseringsproces te digitaliseren, tracht een veel groter deel, 72%, alles zoveel mogelijk bij het oude te laten; 4% weet nog niet  of men de betaalwijze zal aanpassen.

De acceptgiro komt in 2019 definitief te vervallen. Volgens Jaap Carlier van ANVA moeten financieel adviseurs die deze tot die tijd willen blijven gebruiken, een aantal aanpassingen doorvoeren om de acceptgiro SEPA-proof te maken. “Zo moet de optisch leesbare regel, de OCRB, worden aangepast en de vergunning worden geactualiseerd.”

De vernieuwde SEPA-acceptgiro is te gebruiken vanaf 1 juli 2013. Vanaf 1 februari 2014 moeten alle betalingen, ook voor het binnenlandse betalingsverkeer, zijn aangepast op SEPA.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.