De Hypotheekshop vreest genadeklap woningmarkt

0

De Hypotheekshop maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de geplande invoeringen van het regeerakkoord in combinatie met het Belastingplan 2013. De invoering van een verplichte annuïtaire aflossing leidt tot een sterke verhoging van de maandlasten, met name voor starters. De loan-to-value ratio van 106 naar 100% leidt ertoe dat starters steeds vaker de ‘kosten-koper’ zelf moeten betalen, terwijl in veel gevallen de leencapaciteit van starters zo laag is geworden dat het nog de vraag is of zij überhaupt voor een hypotheek in aanmerking komen. Hierdoor wordt de Nederlandse woningmarkt definitief in het slot gegooid.

Ron Bavelaar, algemeen directeur van De Hypotheekshop: “Het is duidelijk dat een onbeperkte aftrek van de hypotheekrente niet langer houdbaar is, de branche kan zich in grote lijnen dan ook vinden in het regeerakkoord. De bedreiging van de woningmarkt zit hem echter in de combinatie met het Belastingplan 2013, namelijk de verplichte aflossing via een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Deze verplichte aflossing -tot nul- zorgt voor een sterke verhoging van de maandlasten voor voornamelijk starters. Het kopen van een eerste woning lijkt hierdoor verder weg dan ooit, zeker nu SVn gestopt is met de behandeling van aanvragen voor de starterlening. De kans is zeer reëel dat de woningmarkt hierdoor volledig stil komt te liggen.”

Bavelaar: “Dat de hypotheekrenteaftrek afgebouwd moet worden is verdedigbaar in tijden van crisis. Maar bouw de aftrek dan fictief  af en laat de huizenkoper de keuzevrijheid om zelf te bepalen hoe hij dat gaat oplossen. Zorg ook dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) volledig aansluit op dit belastingplan. En niet, zoals nu is aangekondigd, dat mensen met een lopende hypotheek die gaan oversluiten of een nieuw huis kopen verplicht worden tot een annuïteitenhypotheek (en anders niet in aanmerking komen voor NHG). Daardoor zullen bestaande huizenbezitters minder snel de beslissing nemen om te gaan verhuizen.”

Bavelaar zegt zich niet te kunnen voorstellen dat NHG hierin volhardt. “Dit moet een weeffout zijn.  Met de huidige regelgeving is er voldoende zekerheid ingebouwd om problemen op te vangen. Voor de schatkist maakt het niks uit of je fictief of daadwerkelijk annuïtair afbouwt, voor de huidige woningmarkt is het echter van levensbelang. En daarmee uiteindelijk ook voor de schatkist. De belastingplannen zullen als gevolg hebben dat de huizenprijzen verder dalen waardoor steeds meer huizen onder water komen te staan doordat de waarde van de woning niet langer de hypotheek dekt. Hierdoor nemen de risico’s voor consumenten en voor de banken onnodig toe.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.