De Hypotheekshop lanceert hypotheekrenteaftrek.nl

0

De Hypotheekshop heeft een online instrument ontwikkeld die laat zien wat de inperking van de hypotheekrenteaftrek financieel betekent. Op de site hypotheekrenteaftrek.nl kunnen consumenten, op basis van de eigen hypotheek- en inkomensgegevens, zelf berekenen wat de nieuwe netto hypotheeklasten worden.

De gevolgen van de inperking van de hypotheekrenteaftrek kunnen voor consumenten enorm verschillen. Enerzijds voor starters en mensen met een lopende hypotheek, anderzijds voor mensen met een middeninkomen versus de hogere inkomens. Ter illustratie berekende De Hypotheekshop drie verschillende voorbeelden door:

Starter

Uitgangspunten: Hypotheek 250.000 euro, rente 5%, inkomen 40.000 euro (42%). Huidige wetgeving: 50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrij. Nieuwe regels: 100% annuïteit.

Gevolgen: Doordat starters verplicht worden om een volledige annuïteit af te sluiten, gaan de netto maandlasten in het eerste jaar met 153 euro netto per maand omhoog. Kortom een stijging van bijna 20% ten opzichte van de huidige mogelijkheden (om de helft van de lening aflossingsvrij te nemen). En daar komt bij dat de netto maandlast elk jaar oploopt. En het verschil in jaar 30 is 539 euro per maand (67% meer dan in de huidige situatie).

Bestaande hypotheek, middeninkomen

Uitgangspunten: Hypotheek 250.000 euro, rente 5%, inkomen 40.000 euro (42%). Voorbeeld: 50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrij.

Gevolgen: Een huizenbezitter met een lopende hypotheek wordt niet verplicht om nu ineens de gehele hypotheek annuïtair af te lossen. Maar doordat de 2e en 3e belastingschijf in 2014 omlaag gaan van 42% naar 38%, merken zij vanaf 2014 wel dat ze minder hypotheekrenteaftrek hebben. Dat scheelt ze een paar tientjes netto per maand (5% ten opzichte van huidige netto maandlast).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.