Consument wordt zijn eigen intermediair

0

Verzekeraars en intermediairs zijn bang dat consumenten als gevolg van het provisieverbod geen advies meer zullen inwinnen voordat zij een complexe verzekering afsluiten. Betaald advies zal leiden tot doe-het-zelven, zo meent een deskundige. Dat meldt het FD.

Intermediairs en banken moeten de consument vanaf januari een rekening overleggen voor hun advies. Nu consumenten zien wat zo’n advies eigenlijk kost, willen ze liever hun eigen adviseur zijn.  

De kosten van een hypotheekadvies worden vaak meegefinancierd, zodat de consument dit niet zo merkt. Maar voor bijvoorbeeld een lijfrenteadvies, dat tussen de 1000 en 1500 kost, krijgt de consument de rekening gepresenteerd.

Complexe producten kunnen overigens niet zomaar zonder advies worden verkocht, zo schrijft het FD. Particulieren moeten eerst een kennis- en ervaringstoets invullen. Veel intermediairs denken echter dat die toetsen een wassen neus zijn. Als de consument ervoor kiest om zonder adviseur complexe producten te kopen, dan mist het provisieverbod zijn doel, zo is de teneur.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.