Betalingsproblemen hypotheken flink gestegen

0

Uit de analyse van de financiering van de koopwoningenmarkt, gepubliceerd door de Vereniging Eigen Huis, blijkt dat de gemiddelde hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens hoger is dan in andere landen en de afgelopen jaren verder is gestegen.

De totale bruto omvang van de hypotheekschuld als percentage van het BBP is in Nederland ruim tweemaal hoger dan het gemiddelde van 27 EU landen. De AFM heeft in 2009 voorgesteld maatregelen te nemen om de risico’s van deze hoge hypotheekschulden voor huishoudens te beperken. Uiteindelijk hebben marktpartijen afgesproken om restschuldrisico’s bij nieuwe hypotheken te verkleinen. De AFM heeft kredietverstrekkers bovendien opgeroepen met bestaande klanten in gesprek te gaan om de risico’s ook voor deze groep te beperken.

Ondanks deze inspanningen is in de afgelopen jaren het aantal betalingsproblemen bij hypotheken flink gestegen. Uit cijfers van het BKR blijkt dat ruim 77.000 huiseigenaren problemen hebben met de betaling van hun hypotheeklasten. Dit zijn huiseigenaren met een betalingsachterstand van meer dan vier maanden. In 2012 hebben 3.549 huishoudens een beroep gedaan op het Waarborgfonds Eigen Woning (uitvoerder van de NHG). In 2011 waren dit er nog 2.004. Ook uit onderzoek van de AFM en DNB onder 14 kredietverstrekkers blijkt dat het aantal ‘gedwongen verkopen’ de laatste jaren snel stijgt. In 2008 waren er 2.359 onderhandse en executieverkopen. In 2011 was dit aantal bijna verdubbeld naar 5.470. Daarbij moet bedacht worden dat dit het sluitstuk van een intensief traject betreft waarin kredietverstrekkers en huiseigenaren naar oplossingen zoeken.

Lees verder

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.