Volgens SP-Kamerlid Arnold Merkies blijft met het vannacht afgesproken akkoord de onduidelijkheid over Cyprus bestaan. Merkies: `Met een dure Cyprus-deal wordt vooral tijd gekocht. Aan de onzekerheid komt geen einde omdat grote onderdelen nog onduidelijk en niet uitgewerkt zijn…
‘Het lijkt erop dat vooral gekeken is naar de beste oplossing voor banken in plaats van een beste oplossing voor de bevolking van Cyprus. Wij kunnen niet instemmen met een lening van tien miljard zonder dat duidelijk is of dit een oplossing voor Cyprus is.’ De SP vraagt zich af of met dit akkoord banken wel voldoende aangepakt worden en of de rekening daadwerkelijk wordt neergelegd bij private investeerders in de financiële sector. Merkies: `We moeten nog goed kijken naar de uitwerking hiervan. Er wordt gezegd dat de aandeelhouders van Laikibank nu meebetalen, maar die bank was al voor 84% in staatshanden, dat heeft dus weinig om het lijf. En juist bij de andere bank – Bank of Cyprus – die wel grotendeels in private handen is, blijft volstrekt onduidelijk hoe investeerders en rijke Russen gaan meebetalen.’
Vorige week wees Merkies op de grote fout die minister Dijsselbloem (als voorzitter van de Eurogroep) en andere onderhandelende partijen maakten over het invoeren van een heffing op spaarrekeningen onder de 100.000 euro. Merkies: ‘Die heffing is nu in ieder geval van tafel, dat is gunstig voor de gewone Cyprioten. Blijft wel de vraag waarom er een week lang zoveel onzekerheid en onrust hierover is gecreëerd. Kleine spaarders op Cyprus, maar zeker ook daarbuiten hebben zich grote zorgen gemaakt over hun spaargeld, dat komt het vertrouwen niet ten goede. Al met al is de onrust in de eurozone de afgelopen week fors gegroeid.’ Volgens Merkies kan er geen sprake zijn van nieuwe leningen aan Cyprus zonder dat duidelijk is hoe private partijen gaan bijdragen en voordat er een duidelijk toekomstbeeld voor Cyprus wordt geschetst. `Er wordt nu tien miljard ^euro overgemaakt zonder dat we weten hoe Cyprus de rest van het geld gaat ophoesten. Er is zelfs afgesproken dat Cyprus opnieuw met de pet in de hand naar Poetin moet voor nieuwe onderhandelingen voor steun. Het oogt allemaal instabiel, er is vooral tijd gekocht. We worden gevraagd tien miljard ^euro over te maken, maar met dit noodpakket is het maar de vraag of dat geld ooit terugkomt als Cyprus opnieuw in de problemen komt,’ aldus Merkies.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.