Berekeningen in woekerpolissen misleidend

0

Uit recent onderzoek door de Vereniging Woekerpolis.nl zou zijn gebleken dat verzekeraars in offertes gebruikmaken van misleidende berekeningen. De schade zou in de meeste gevallen oplopen tot zo’n 44% van het in het vooruitzicht gestelde bedrag. 

“In offertes wordt aan de hand van een gemiddeld stijgingspercentage per jaar berekend welk bedrag met de polis kan worden opgebouwd”, aldus Woekerpolis.nl. “Doordat aanbieders rekenen met een voor consumenten onbekende wiskundige variant, het zogenaamde meetkundig gemiddelde, worden zij volledig op het verkeerde been gezet. Om het voorgespiegelde bedrag daadwerkelijk te kunnen halen moeten polissen jaarlijks met een veel hoger percentage stijgen dan voorgerekend, bijvoorbeeld met 10% in plaats van 8%. Over een langere looptijd zijn de gevolgen van dit procentuele verschil desastreus. Polishouders komen op de einddatum hierdoor bijna de helft van het benodigde bedrag tekort.” 

“Het is onvoorstelbaar dat er jarenlang op zo’n grote schaal misbruik is gemaakt van klanten”, zegt Pieter Lijesen, voorzitter van de Vereniging Woekerpolis.nl. “Vanaf het aanbieden van de eerste woekerpolis zijn de offertes misleidend geweest. Je moet wiskunde hebben gestudeerd om het te kunnen doorgronden. Het presenteren van deze percentages en bedragen is puur gedaan om meer polissen te verkopen.” 

Meer informatie, waaronder een rekenmodule waarmee het effect van dit gebrek berekend kan worden, is te vinden op de website van Woekerpolis.nl.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.