Bank legt werkloze huiseigenaar strop om de nek

0

Het lijkt simpel: een eigenaar van een koophuis is werkloos geworden en wil verhuizen naar een goedkopere woning. Maar banken zijn over het algemeen niet geneigd om medewerking te verlenen aan die overstap, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 23 hypotheekverstrekkers waren er 13 die een nieuwe, lagere hypotheek weigerden; de overige 10 wilden ‘bij uitzondering’ wel akkoord gaan.

Door te verhuizen naar een goedkopere woning zouden de hypotheeklasten voor de huiseigenaar weer op te brengen zijn, en de bank loopt minder risico. Banken zeggen echter niet mee te willen werken omdat het nieuwe inkomen te laag is om te voldoen aan de wettelijke normen. Maar ze nemen niet de ruimte die ze binnen de wet wel krijgen, om hun klanten tegemoet te komen, aldus de Consumentenbond. Het gevolg is dat werkloze huiseigenaren diep in de schulden kunnen komen te zitten of in een later stadium gedwongen worden om hun huis te verkopen.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Banken deden vroeger veel moeite om  hypotheekproducten te verkopen. Hypotheek, tophypotheek, het kon niet op. Laat ze dan nu ook wat soepeler zijn als mensen komen met voorstellen om hun situatie te verbeteren.”

Hypotheekverstrekkers die weigerden hun klant tegemoet te komen zijn onder meer Delta Lloyd, ING en Obvion. ABN Amro en Rabobank zijn twee van de hypotheekverstrekkers die een uitzondering wilden maken.

Het onderzoek van de Consumentenbond staat te lezen de nieuwe editie van De Geldgids.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.